fbpx
Сьогодні
Фото, відео 14:12 11 Бер 2023

В Індонезії "прокинувся" найактивніший вулкан: розпочалося виверження

Фото: Скріншот з відео

11 березня в Індонезії на острові Ява почалося сильне виверження вулкана Мерапі. У небо "вистрілила" хмара диму заввишки до 7 км, а потоки лави розтеклися на 1,5 км.

Про це повідомляє CNBC, посилаючись на заяву агентства боротьби зі стихійними лихами Індонезії.

Зазначають, що евакуацію місцевих жителів поки що не проводять.

Індонезія, виверження вулкана

Фото: Скріншот з відео

Повідомляють, що вулкан Мерапі, розташований за 30 км від міста Джок'якарта.Він почав вивергатися близько 12-ї години дня за місцевим часом (07:00 за Києвом).

Індонезія, виверження вулкана

Фото: Скріншот з відео

"Це спостерігалося лише один раз, було 5-6 потоків лави. Якщо охоплення виверження продовжить збільшуватися і відстань перевищить 7 км, цілком імовірно, що жителям буде рекомендовано евакуюватися", – сказав співробітник місцевого пункту спостереження Юліанто.

Місцева влада повідомляє, що жителів прилеглих населених пунктів попередили про припинення будь-якої діяльності в небезпечних зонах у радіусі від 3 до 7 км від кратера.

Довідка

Мерапі (у перекладі з індонезійської – "гора вогню") має висоту 2910 м. Він вважається найактивнішим вулканом Індонезії.

Востаннє він сильно вивергався 2010 року, тоді було евакуйовано 350 тис. осіб.

Проте деякі повернулися, через що 353 людини загинули, потрапивши в пірокластичний потік (суміш газу, попелу й уламків порід при виверженні вулканів).

Великі виверження Мерапі відбуваються кожні 7 років, дрібні – близько двох разів на рік, а димить вулкан майже щодня.

1930 року під час виверження загинуло близько 1,3 тис. людина.

1974 року було знищено два селища, а 1975 року – велике селище та п'ять мостів, загинули 29 людей. Також зафіксовано кілька випадків загибелі туристів та вулканологів, могили яких розміщені прямо на вулкані.

В Індонезії, розташованій на Тихоокеанському вулканічному вогненному кільці, вулканів більше, ніж у будь-якій іншій країні світу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: