fbpx
Сьогодні
17:45 10 Бер 2023

Опитування: минулого року збільшилась кількість людей, які розмовляють українською мовою в повсякденному житті

За 2022 рік в Україні зросла кількість громадян, які спілкуються українською мовою в повсякденному житті: з 64% у 2021-му до 71% у 2022-му.

Результати опитування оприлюднили у Фонді "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

Так, 96% респондентів із західних регіонів відповіли, що спілкуються вдома українською, у центральних регіонах — 78%, у південних — 35% та у східних — 40%.

Збільшення кількості громадян, які повсякденно спілкуються українською, соціологи пояснюють наслідком відмови від російської мови та неможливістю проводити опитування на окупованих і прифронтових територіях півдня та сходу.

Водночас, відповідно до нинішніх результатів, рівень використання російської мови знизився майже на 10%. російська залишається поширеною в повсякденному спілкуванні у південному та східному макрорегіонах.

Лише 3% опитаних із західних регіонів сказали, що спілкуються вдома російською, у центральних регіонах таких було 17%, у південних — 55% та у східних — 47%.

Іншою мовою (ні українською, ні російською), згідно з опитуванням, удома спілкуються 0,2% жителів західних регіонів, 3% мешканців центральних регіонів, 10% у південних та 5% — у східних. Не змогли відповісти, якою мовою спілкуються вдома, 7% опитаних зі сходу та 1% із решти регіонів.

Водночас соціологи наголошують, що значна частина тих, хто спілкується російською вдома, користуються українською в публічній сфері та під час спілкування з українськомовним співрозмовником.

Також зросла кількість респондентів, які вважають українську мову рідною. У 2021 році таких було 77%, а у 2022-му — 87%. Ба більше, українська мовна ідентичність переважає в усіх регіонах: 98% — на заході, 93% — у центральній частині, 74% — на півдні та 70% — на сході.

Актуальним питанням залишається співвідношення між мовною ідентичністю та мовною практикою. Частина громадян, які вважають українську рідною мовою, у побуті спілкуються російською. Зокрема, це поширено у південних і східних регіонах, де майже 40% опитаних вважають рідною українську мову, але вдома здебільшого спілкуються російською.

Крім цього, зберігається відмінність у спілкуванні українською мовою в містах та селищах півдня і сходу України. Відповідно до опитування, українською в містах спілкуються 31% жителів, а російською — 59%. У селищах міського типу — 56% українською і 35% російською, в селах — 49% українською і 33% російською.

Опитування провели за підтримки програми MATRA з 13 по 21 грудня 2022 року методом face-to-face. Опитали 2018 респондентів від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: