fbpx
Сьогодні
Фото 18:00 10 Бер 2023

Фонд "Життєлюб" запрошує переселенців до ресторану: як працює це рішення

English version here

Ресторан для переселенців: фонд "Життєлюб" повертає смак життя для людей зі статусом ВПО.

Фонд "Життєлюб" реалізовує проєкт "Смак життя" за грантової підтримки Dorcas Ukraineро.

У чому проблема?

У багатьох українців війна забрала рідних, друзів, домівку. Наразі кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні перевищила 8 млн осіб.

Яке рішення?

Щоб підтримати переселенців морально та нагадати їм про маленькі радощі, які можна знаходити в будь-якій життєвій ситуації, фонд "Життєлюб"за грантової підтримки Dorcas Ukraine у січні 2023 року запустив проєкт "Смак життя". У ньому люди зі статусом ВПО від 2022 року можуть отримати сертифікати на безплатні обіди в мережі ресторанів у Києві. Cертифікати отримали 8 986 переселенців з Маріуполя, Бахмуту, Сєвєродонецьку, Слов'янську, Мелітополя, Херсона та інших міст. Скористатися ним можна до кінця березня.

Фонд

"Життєлюб" завжди прагнув закривати не лише базові потреби своїх підопічних, а й надавати їм змогу жити повним життям за будь-яких умов, – говорить засновниця фонду Тіна Ніколова (Михайловська). – Зараз ми допомагаємо вимушеним переселенцям й робимо все, щоб їхнє життя в новому місті не стояло на паузі – щоб вони продовжували знаходити в ньому маленькі радощі, час для себе та своєї родини. Далеко не у всіх переселенців зараз є можливість ходити в кафе та підтримувати той спосіб життя, який вони вели до повномасштабної війни. Саме для того, щоб подарувати їм це відчуття, і з'явився проєкт "Смак життя".

Фонд

Як працює це рішення?

Серед людей, що отримали сертифікати на похід у кафе – волонтери центру підтримки ВПО "Життєлюб піклується". Всі вони – також переселенці, й зараз допомагають іншим людям зі статусом ВПО освоїтися в Києві.

68-річна Наталя, яка з червня щодня волонтерить у "Життєлюб піклується", дивом змогла виїхати з Маріуполя після трьох тижнів у підвалі. На її очах росіяни розбомбили драмтеатр. Жінка встигла взяти з собою лише паспорт та свій талісман – шматочок посвяченої паски. Виїхала спочатку в Запоріжжя, потім до дітей в Київ і довго не могла прийти до тями. Тепер вона допомагає іншим переселенцям та знаходить смак життя в цьому, а ще у своєму хобі – робить м'які іграшки гномів та дарує іншим волонтерам.

"До війни останні роки на пенсії я втілювала свою мрію та подорожувала – була в Єгипті, в Європі та навіть в Китаї, – розповідає Наталя. – Любила, коли додому приходять гості та накривала для них стіл. Це і був мій смак життя, якого тепер немає. Тож я намагаюсь знаходити його в інших речах. Потоваришувала в центрі підтримки з іншими волонтерками, що також вимушено переїхали до Києва. Разом ми й підемо обідати в кафе. А після перемоги я повернусь додому та буду знову збирати друзів за столом там".

Сертифікатам на обіди в кафе від проєкту "Смак життя" можна скористатися до кінця березня. Далі фонд шукатиме нові способи подарувати людям зі статусом ВПО можливість відволіктися від війни та відчувати маленькі радощі, що роблять життя кожної людини наповненим.

Довідка

Центр підтримки переселенців "Життєлюб піклується" від фонду "Життєлюб" з травня 2022 року надав допомогу 15 000 людей зі статусом ВПО. В центрі вони отримують одяг, посуд, постільну білизну, іграшки для дітей, корм для тварин, а також юридичну та психологічну підтримку, можливість знайти коло спілкування для себе та своїх дітей в новому місті.

фонд

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: