fbpx
Сьогодні
15:32 09 Бер 2023

"Євроатом" та 49 країн закликають МАГАТЕ змусити росіян залишили ЗАЕС

English version here

До МАГАТЕ з вимогою, щоб російські війська та персонал росатому залишили Запорізьку АЕС, звернулися 49 держав та Євроатом.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.

"Ризики на Запорізькій АЕС залишатимуться високими, поки на станції перебуватимуть російські військові та персонал "Росатому". росія повинна залишити ЗАЕС. Із такою заявою до Ради керівників МАГАТЕ сьогодні вийшли 49 держав та Євроатом", – написав очільник українського уряду.

Окрім того, країни закликали припинити обстріл українських енергетичних об'єктів. Також вони відзначили важливість відновлення контролю Україною над усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів.

Оскільки лише це забезпечить їхню безпеку та захищену роботу.

Також міжнародні делегації наполягають на притягненні росії до відповідальності за неодноразове нехтування принципами ядерної безпеки.

Нагадаємо, що Запорізька атомна електростанція повністю знеструмлена через російську ракетну атаку уночі 9 березня. Це загрожує аварією з радіаційними наслідками для всього світу.

"9 березня о 3:53 ночі внаслідок рашистських ракетних обстрілів відключилась остання лінія зв'язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою.

Наразі станція знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації", наголосили в Енергоатомі.

У НАЕК зазначили, що 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан.

На цей час увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Але пального для їхньої роботи є лише на 10 діб.

"В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу", підкреслили в Енергоатомі.

Також в НАЕК повідомили, що усі українські атомні електростанції знизили потужність через загрозу ракетних обстрілів.  

Довідка

Нагадаємо, що вночі, 9 березня, окупаційні війська завдали масованого ракетного удару по об'єктах критичної інфраструктури України, Сили ППО знищили 34 крилатих ракети.

Ударів зазнали: Київ, Кіровоградщина, Дніпропетровщина, Одещина, Харківщина, Запоріжжя, Львівщина, Івано-Франківщина, Житомирщина, Вінниччина.

Постраждали об'єкти критичної інфраструктури, житлові будинки, є постраждалі й загиблі люди.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: