fbpx
Сьогодні
Фото 14:38 09 Бер 2023

Рішення для перемоги: дитячий батальон "Бандерівці" зібрав 1 млн гривень для ЗСУ

English version here

Фото: Рубрика

Ще у травні 2022 року рожищенська волонтерка та активістка Вікторія Шварцкоп побачила виступ українських дітей, які з українськими та польськими прапорами співали, щоб зібрати гроші на потреби захисників.

Про це пише Район.Рожище.

У чому проблема?

Російська федерація постійно атакує регіони країни дронами-камікадзе. На їх знищення доводиться витрачати дороговартісні снаряди засобів ппо.

Як писала Рубрика, тільки 9 березня Повітряні сили знищили 4 з 8 запущених росією дронів-камікадзе.

Для ліквідації дронів ворожих дронів не вистачає військовим антидронових рушниць.

Яке рішення?

Ідея створити дитячий вокальний колектив для збору коштів Збройним силам України народилася у польському Любліні.

Саме там рожищенська волонтерка та активістка Вікторія Шварцкоп побачила виступ українських дітей, які з українськими та польськими прапорами співали, щоб зібрати гроші на потреби захисників.

Як це працює?

Це було у травні 2022 року. А вже 14 липня у Рожищі діти зібралися у штабі громадської організації "Самооборона" на репетицію. Вони підбирали репертуар та пробували виконувати пісні разом.

Фото: Район.Рожище.

четвертокласниця Мелана Кучірка, коли треба було назвати спільний телеграм-чат. Згодом вирішили, що чудово пасує й до їх благодійної діяльності.

Фото: Район.Рожище.

Вікторія пригадує, що першим кістяком майбутнього відомого волонтерського колективу була група із п'яти дітей. Згодом все більше охочих приєднувалося до благодійної справи.

Дівчина відверто зізнається, що колектив не має будь-яких претензій вражати академічним виконанням та потрапляти у ноти.

Фото: Район.Рожище.

"Ми не є професійними співаками чи виконавцями. Я не вмію співати від слова «зовсім». Не маю ні слуху, ні голосу. Але я можу голосно кричати та вмію організовувати. Саме ці вміння стали ключовими й дуже потрібними. Ми виходимо співати, щоб підтримати наших захисників.

Морально та фінансово. Ми виходимо співати, щоб ніхто не забув, що мусимо боротися аж до Перемоги", – упевнено каже Вікторія Шварцкоп.

Фото: Район.Рожище.

Вона пригадує, що перший виступ колективу відбувся влітку у четвер. Цей день вибрали через те, що тоді у Рожищі збирається два ринки – секондхенду та міський.

Саме у четвер у місто з'їжджається найбільше людей. Більшість із них не були байдужими. Дітям біля Богдана (так у Рожищі називають локацію поруч з пам'ятником Богдану Хмельницькому) вдалося зібрати понад 20 тисяч гривень.

Фото: Район.Рожище.

"Ми тоді прийшли усі в вишиванках і були дуже перелякані. Те, що ми зібрали таку велику суму усіх дуже змотивувало. До нас приєднувалися ще діти, які також хотіли допомагати ЗСУ", – розповідає Вікторія.

Нині колектив юних волонтерок і волонтерів складається із 18 осіб: 15 дітей і троє дорослих дівчат-організаторок.

Найменшій із волонтерок – шість років, найстаршій – 23. Та вік тут не показник, усі між собою – друзі. Немає головних і другорядних ролей. Важливий кожен і кожна.

Фото: Район.Рожище.

"У нас повна свобода самовираження і свобода дій. Хочеш вести інстаграм – ведеш, хочеш знімати тік-ток – знімаєш, хочеш говорити у мікрофон – говориш. Дуже класно, що всі займаються цією справою добровільно і в задоволення. Волонтерство перетворилася на таке колективне хобі", – ділиться Вікторія.

А ще зізнається, що дітей дуже мотивують відгуки та подяки від військових, для яких вони збирають гроші на дорослі та серйозні речі:

  • антидронові рушниці,
  • автомобілі,
  • квадрокоптери.

Коли захисники приходять у відпустки чи перебувають на лікуванні, стараються зустрітися з малими "Бандерівцями", аби подякувати особисто.

"Неодноразово чула, як хлопці казали, що завдяки нам вони розуміють, за що воюють. Натомість їхня вдячність, мужність і захист дають сили нам виконувати ту роботу, за яку ми свідомо взялися", – розповідає волонтерка.

Вікторія ділиться, що попри юний вік деяких учасників колективу, усі добре розуміють заради чого співають й на що збирають гроші.

Коли відкривають новий збір, для дітей організовують лекцію, де детально розповідають про об'єкт, на який залучають кошти.

Так діти дізналися про багато характеристик автомобілів, основні принципи роботи антидронових рушниць, тривалість автономної роботи квадрокоптерів та дальність ураження модифікованих дронів-камікадзе.

Загальна сума організованих "Бандерівцями" зборів уже перевалила за 900 000 гривень й стрімко наближається до першого мільйона для ЗСУ.

"Але тут важливо розуміти, що не всі ці гроші ми зібрали самі. Це сума зборів, які оголосили ми. До них долучалося багато людей і колективів, які приносили дуже суттєві кошти. І кожному й кожній ми вдячні безмежно. Також дякуємо за кожну купюру у нашій скриньці та кожен переказ на картку", – каже Вікторія.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: