fbpx
Сьогодні
Відео, фото 16:53 08 Бер 2023

У Грузії активісти йдуть до парламенту з лозунгом No Russian Law: нова акція протесту проти закону про "іноагентів"

English version here

Фото: Тбілісі ЗМІ

У Грузії тривають масові протести. У Тбілісі почалася хода протестувальників проти закону про "іноагентів", тисячі учасників протестів попрямували до будівлі грузинського парламенту.

Відео із Тбілісі показав російський телеканал "Дождь".

Люди скандують гасло "No Russian Law", адже закон, який викликав обурення грузинського суспільства, є калькою з аналогічного російського закону.

"У Тбілісі почалася хода протестувальників проти закону про "іноагентів". Люди йдуть вниз вулицею до будівлі парламенту колоною з розтяжкою та гаслом No Russian Law", – зазначено в повідомленні.

Протести в Грузії почалися 6 березня, коли депутати обговорювали скандальний законопроект щодо "іноагентів". Поки всередині парламенту градус напруги досяг такого рівня, що деякі депутати влаштували бійку, люди зібралися біля стін парламенту із прапорами Євросоюзу та Грузії, увімкнули гімн ЄС. Поруч патрулювало багато поліції, було введено обмежений допуск до будівлі.

Учасники проводили акцію під гаслом "Немає російському закону в Грузії". Багато хто тримав плакати із зображенням російського диктатора Путіна та Іраклі Кобахідзе – голови правлячої партії Грузії, який підтримує ухвалення закону про "іноагентів".

А вже 7 березня парламент Грузії ухвалив у першому читанні законопроект "Про прозорість іноземного впливу". У ньому є величезна схожість із російським законодавством про "іноагентів".

Зокрема, він передбачає реєстрацію як агентів іноземного впливу некомерційних юридичних осіб та ЗМІ, доходи яких більш ніж на 20% отримано з-за кордону.

За ухилення від реєстрації як агента іноземного впливу чи незаповнення декларації на організацію буде накладено штраф у розмірі близько 9 тисяч доларів.

Через це 7 березня протести відновилися з новою силою : на вулиці вийшли тисячі людей.

У Тбілісі поліція застосувала для розгону протестувальників гумові кулі, водомети та сльозогінний газ. У відповідь учасники протестів використали "коктейлі Молотова". Однак у результаті гору взяли силовики.

Світ уже відреагував на те, що відбувається в Грузії. ЄС попередив Грузію про "серйозні наслідки" через закон, що викликав масові протести, а в США анонсували санкції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: