fbpx
Сьогодні
Відео 11:14 08 Бер 2023

У Франції на протест проти пенсійної реформи Макрона вийшла рекордна кількість громадян

Фото: dw

8 березня у Франції на вулиці вийшла рекордна кількість мешканців з протестами проти суперечливої пенсійної реформи – це вже шостий з січня.

Про це передає Рубрика, посилаючись на Reuters., Euractiv.

За даними Міністерства внутрішніх справ, на демонстрації по всій країні у вівторок вийшло близько 1,28 млн осіб.

Поліція застосувала сльозогінний газ у Парижі, у кількох містах відбулися невеликі сутички протестувальників з правоохоронцями.

Водночас президент Франції Еммануель Макрон сподівається, що парламент до квітня ухвалить його план підвищення пенсійного віку на два роки – до 64 років.

Франція протести

Фото: EPA-EFE

Французькі профспілки заявили, що планують безперервні страйки, які можуть тривати кілька днів. Принаймні в деяких секторах, у тому числі на нафтопереробних заводах компанії TotalEnergies.

Передбачають, що в середу потяги та паризький метрополітен працюватимуть з перебоями.

Профспілки тим часом стверджують, що кількість демонстрантів становила близько 3,5 мільйона.

Енергетичний сектор, який стоїть на чолі протестів, обіцяє уряду "пекельний тиждень". У п'ятницю працівники всіх атомних електростанцій проголосували за "безперервні" страйки протягом усього тижня. За вихідні виробництво електроенергії знизилося на 5 000 мегаватів (МВт).

Франція протести

Фото: AFP

За словами представників профспілок, паливно-розподільчі станції TotalEnergies також оголосили, що блокаду перенесено на середу. Компанія дала зрозуміти, що дефіциту палива на цей момент не передбачається.

Водночас чотири французькі термінали зрідженого природного газу (ЗПГ) оголосили, що припинять свою діяльність до 13 березня, в той час як працівники всіх 14 газосховищ ще вирішуватимуть, чи залишатися їм закритими щодня.

Протестувальники виступають проти підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років, яке вважається суто фінансовим і має нерівномірний розподіл. На їхню думку, реформа найбільше зашкодить тим, хто наближається до пенсії, і найбіднішим верствам населення, які не можуть дозволити собі вийти на пенсію раніше.

Більшість населення (68%) виступає проти пенсійної реформи, а 59% повністю підтримує страйки, як показало загальнонаціональне опитування від 5 березня.

Окрім того, більшість жителів Франції підтримують ідею регулярних великих страйків, щоб змусити уряд піти на компроміси щодо проєкту пенсійної реформи.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: