fbpx
Сьогодні
22:41 07 Бер 2023

рф утримується від купівлі ракет в Ірану через побоювання, що Україні передадуть "ATACMS",– ЗМІ

Фото: Іранські військові/AP

росія поки утримується від купівлі іранських балістичних ракет через побоювання, що після цього Україна отримає від США ракети великої дальності "ATACMS".

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на західних чиновників.

"За оцінками західних чиновників, росія не наважується купувати балістичні ракети в Ірану через побоювання, що союзники України у відповідь поставлять Києву ракети великої дальності", – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що після поставок росії сотень бойових безпілотників Іран, як вважають у західних столицях, відкритий до подальшої військової співпраці з москвою. Однак, "росія поки що утримується від купівлі іранських балістичних ракет великої дальності, які летять швидше за швидкість звуку і мають більший вибуховий заряд".

"Одним із важливих факторів, за оцінками країн НАТО, була загроза надання Києву з боку США довгоочікуваної ракетної системи "ATACMS" з радіусом дії у 300 км, що може діставати далеко вглиб території, контрольованої росією", – пише FT.

Вказується на те, що нещодавно США посилили застереження щодо поглиблення військової співпраці між росією та Іраном, а європейські дипломати висловили занепокоєння на адресу Тегерану. І такі попередження "вписуються в схему, що склалася після вторгнення в Україну, коли західні союзники Києва оприлюднили безпрецедентні обсяги секретних розвідувальних даних, намагаючись підірвати, упередити і стримати росію та її потенційних союзників".

Також вказується на те, що офіційні особи на Заході визнають, що москва може змінити свою позицію щодо іранських балістичних ракет, оскільки дефіцит власних високоточних боєприпасів стає дедалі гострішим, а внутрішнє виробництво скорочується.

Нагадаємо, наприкінці грудня українська розвідка повідомляла, що Іран поки відмовляється постачати росії балістичні ракети. Зазначалося, що москва запропонувала наукові ноу-хау іранській військовій промисловості, щоб переконати Тегеран підтримати росію постачанням цих ракет.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: