fbpx
Сьогодні
19:22 07 Бер 2023

На Буковині організаціям, які прихистили переселенців, виплатять компенсацію: як працює це рішення

У Чернівецькій області організаціям, які безоплатно прихистили переселенців, з обласного бюджету будуть частково виплачувати витрати на комунальні послуги.

Про це повідомили в обласній адміністрації.

У чому проблема?

Станом на 2 лютого 2023 року у Єдиній інформаційній базі даних про ВПО на Буковині зареєстровано 88 619 осіб.

Наразі фактично на територіях громад проживають 70 027 внутрішньо переміщених осіб. З них:

– 62 522 осіб – проживає у приватному секторі (89,2%);

– 3 502 осіб – інших закладах (готелі, хостели, садиби, прихистки) (5,0%);

– 4 003 осіб – у комунальних закладах системи освіти, охорони здоров'я, соціального захисту (5,8%), (з них 2775 – у закладах обласного підпорядкування, 1 228 – у комунальних закладах територіальних громад).

Варто зазначити, що від початку військової агресії російської федерації, Чернівецька область прийняла 108 801 внутрішньо переміщених осіб (ВПО), з них 36 006 дітей.

Яке рішення?

Йдеться про громадські та релігійні організації й фонди, які не мали права на таке відшкодування з державного бюджету.

Повідомляється, що сума відшкодування визначатиметься з урахуванням кількості днів, протягом яких приміщення надавалося для розміщення ВПО. За один день перебування людини виплачуватимуть 30 гривень.

Як це працює?

Організація має вести облік про перебування переселенців – приймати заяву на безоплатне поселення, копії довідки про статус переселенця, паспорта або свідоцтва про народження дитини. Також вести журнал реєстрації, коли людина прибула та виїхала

Цю інформацію потрібно передати до виконавчого комітету громади не пізніше наступної доби з дня розміщення або виїзду переселенця. Потім щомісяця до 5 числа організація подає інформацію за розміщення переселенців у попередньому місяці та подає до виконкому заяву про відшкодування.

Після того визначається розмір компенсації й виконком подає інформацію до обласної адміністрації. Департамент фінансів готує розпорядження про виділення грошей з обласного бюджету та перераховує їх до бюджетів громад.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: