fbpx
Сьогодні
08:52 07 Бер 2023

Лауреаткою міжнародної премії Державного департаменту США стала парамедикиня Тайра

English version here

Лауреаткою міжнародної премії International Women of Courage (IWOC), яку вручає Державний департамент Сполучених Штатів Америки, стала українська парамедикиня та волонтерка Юлія Паєвська (Тайра).

Про це пише Рубрика, посилаючись на Держдеп США.

Зазначають, що 8 березня відбудеться церемонія нагородження у Білому домі. Захід проведуть держсекретар Ентоні Блінкен і перша леді США Джилл Байден.

Окрім Паєвської, лауреатками премії стали представниці ще 10 країн:

  • Афганістану,
  • Аргентини,
  • Центральноафриканської Республіки,
  • Коста-Рики,
  • Ефіопії,
  • Йорданії,
  • Казахстану,
  • Малайзії,
  • Монголії,
  • Польщі.

"Юлія "Тайра" Паєвська продемонструвала надзвичайну моральну та фізичну мужність, захищаючи Україну від нещадної російської агресії.

Вона надавала медичну допомогу учасникам Революції Гідності у 2013 році. А як керівник волонтерського підрозділу парамедиків "Ангели Тайри" проводила тактичну медичну підготовку на лінії фронту на Донбасі з 2014 по 2018 рік.

Паєвська найбільш відома своєю роботою з таємної зйомки та контрабандного вивезення відеоматеріалів з задокументованими звірствами, які скоїли російські військові в Маріуполі.

Російські силовики затримали Паєвську 16 березня, коли вона намагалася евакуювати жінок і дітей з Маріуполя до Запоріжжя, попри її чіткий некомбатантський статус.

Під час тримісячного ув'язнення Паєвська жила в крихітній камері з 22 іншими жінками, схудла на 20 кілограмів та зазнала катувань і побиття.

Більше того, кремлівські пропагандисти брехливо затаврували її на міжнародному рівні як фашистку та воєнну злочинницю. Однак Паєвська відмовилася замовкнути. Та після звільнення переконливо виступила на захист української демократії та незалежності як вдома, так і за кордоном", зазначили у Держдепі США.

Довідка

Премія IWOC присуджується вже 17-й рік поспіль жінкам з усього світу, які "продемонстрували виняткову мужність, силу та лідерство в захисті миру, справедливості, прав людини, гендерної рівності, а також у розширенні прав і можливостей жінок та дівчат у всій різноманітності – часто з великими особистими ризиками й жертвами".

Кандидатів на премію щороку висувають дипломатичні представництва США за кордоном – по одній жінці від країни. Фіналістів обирають високопоставлені представники Держдепартаменту.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: