fbpx
Сьогодні
10:16 06 Бер 2023

У Вінниці створили гібридну сонячну електростанцію: як працює це рішення

Молоді науковці Вінниці розробили та впровадили проєкт гібридної сонячної електростанції.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці аграрного вишу.

Яке рішення?

 Вісім батарей виробляють понад 4,5 кіловат електроенергії і забезпечують безперебійне живлення лабораторії навчального закладу.
Зазначається, що головне завдання, яке ставили перед собою науковці, передбачало забезпечення оптимального і безпечного функціонування гібридної сонячної електростанції та її максимальної енерговіддачі.

Університет Вінниці створив гібридну сонячну електростанцію

Як це працює?

Усе в рамках проєкту "Розробка комплексу енергоефективного і ресурсоощадного обладнання для годівлі сільськогосподарських тварин АПК України". Головне завдання науковців – забезпечити оптимальне і безпечне функціонування гібридної сонячної електростанції та її максимальної енерговіддачі.

"У нас на даху ми встановили сонячні панелі, які генерують сонце на електроенергію. Вона потім подається на інвертор, звідти вже на наше споживання, або акумулятор. Ми підключили нашу станцію до наукової лабораторії, де зможемо далі продовжити навчально-дослідний процес та ввімкнути комп'ютери, принтери та інше обладнання", – говорить студент інженерно-технологічного факультету Сергій Мельничук.

Розробкою проєкту займався колектив учених, аспірантів та студентів інженерно-технологічного факультету. Протягом року створювали проєктну документацію та закупівлю обладнання, за словами наукового співробітника науково-дослідної тематики ВНАУ Валерія Граняка.

"Коли на початку цього опалювального сезону виникло питання, як університету продовжувати навчальний процес, при, тому що електроенергії у загальній мережі нема, ми почали розробку та реалізацію проєкту нашої автономної гібридної електростанції. Дана потужність може бути розподілена, як для безпосереднього застосування в режимі поточного часу, так і через накопичувач, тобто акумуляторну батарею. Також вона може повертати надлишок в загальну енергосистему, чим підвищувати стійкість не лише нашого навчального закладу, а й споживачів всією України", – каже Валерій Граняк.

За словами проректорки ВНЗ Інни Гончарук, встановлювали гібридну електростанцію за грантові гроші.

"У рамках виконання другого етапу прикладного дослідження було передбачено бюджет 750 тисяч гривень і на встановлення такої станції було використано 250 тисяч. У рамках статті: предмети, обладнання та матеріали. Витрати були на оплату праці, на публікацію відповідних наукових напрацювань, реалізація та придбання певного обладнання і його впровадження", – говорить Інна Гончарук.

Окрім живлення навчальної лабораторії, станція дозволяє вченим та студентам університету проводити дослідження з розробки нових та вдосконалення наявних методів управління сонячними панелями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: