fbpx
Сьогодні
21:13 06 Бер 2023

Лубінець надіслав країнам-партнерам відео із розстрілом військовополоненого як підтвердження воєнних злочинів рф

English version here

Фото: Фейсбук/ Дмитро Лубінець

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець надіслав країнам-міжнародним партнерам України та колегам-омбудсменам відеоролик із розстрілом російськими окупантами військовополоненого як зразок чергового воєнного злочину росії.

Про це він написав у телеграмі, пише Рубрика.

"Розстріл українського військовослужбовця, який потрапив у полон, – це порушення Женевських конвенцій. Це виявлення ницості та підлості. Відправив це відео міжнародним партнерам та колегам-омбудсманам з різних країн світу як підтвердження чергового воєнного злочину Росії", – зазначив Лубінець.

Він підкреслив, що у всьому світі слова "Слава Україні" викликають шану, повагу та гордість, а росіяни за українське гасло розстрілюють.

"Мета України, як і всього демократичного світу, – притягнення Російської Федерації до відповідальності. Росії доведеться відповідати за кожен скоєний воєнний злочин", – йдеться у дописі Лубінця.

Довідка

У мережі з'явилися кадри, як російські загарбники розстріляли українського військового після фрази "Слава Україні".На відеозаписі помітно, як чоловік у формі української армії говорить "Слава Україні!", після чого його одразу розстрілюють.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак назвав розстріл прикладом російської "національної нікчемності та слабкості". У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими нам розповіли, що поки що не встановили особу загиблого, але вже працюють над цим.

У мережі вже не вперше з'являється відео жорстокої розправи над українським військовополоненим. Так, у липні 2022 року в російських Telegram-каналах поширили відео, де двоє, схоже, російських військових катували військовополоненого в українській формі. Після цього українські правоохоронці почали розслідування за фактом порушення звичаїв війни.

Такі дії з полоненим підпадають під поняття воєнного злочину. Згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду, воєнні злочини — це тортури або нелюдське поводження, включно з біологічними експериментами; умисне заподіяння сильних страждань чи серйозних тілесних ушкоджень або шкоди здоров'ю; віроломне вбивство чи поранення комбатанта ворога.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: