fbpx
Сьогодні
08:58 05 Бер 2023

В ISW вважають, що російська армія найближчим часом не зможе оточити донецький Бахмут

English version here

Американські аналітики з ISW проаналізували ситуацію на Бахмутському напрямку та прийшли до висновку, що російським загарбникам не вдасться найближчим часом оточити місто-фортецю Бахмут.

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт американського Інституту вивчення війни (ISW).

Фахівці повідомили, що російські війська, схоже, забезпечили собі достатню позиційну перевагу, щоб здійснити розворот у певних районах Бахмута.

Проте вони не змусили українські війська відступити і, ймовірно, не зможуть оточити місто найближчим часом.

У Інституті вивчення війни наголосили, що російські агресори здійснили один обмежений підтверджений наступ поблизу Бахмута 4 березня.

Як повідомляв ISW 3 березня, українські сили, ймовірно, створюють умови для контрольованого бойового відходу з особливо складних секторів Бахмута. Аналітики зазанчають, що на цей момент не зрозуміло, чи прийняло українське командування рішення про відхід.

Фахівці підкреслюють, що російське просування в Бахмуті було повільним. Тому не дає підстав вважати, що російські війська зможуть оточити Бахмут найближчим часом. А тим більше, що вони зможуть взяти місто лобовими атаками.

За оцінкою ISW, росіянам, швидше за все, вдалося просунутися досить близько до критичних наземних комунікацій з північного сходу, щоб загрожувати українським шляхам відходу класичним розворотним рухом.

Метою розвороту є примусити противника залишити підготовлені оборонні позиції. І вона відрізняється від мети оточення, яка полягає в тому, щоб заманити в пастку і знищити сили противника.

В інституті припускають, що росіяни, можливо, мали намір оточити українські сили в Бахмуті. Проте командування ЗСУ заявило, що воно, швидше за все, дасть команду про відступ, ніж піде на ризик оточення.

За оцінками ISW, українські сили, швидше за все, відійдуть, ніж потраплять в оточення. І що українці все ще можуть утримати свої позиції в Бахмуті, якщо вони вирішать спробувати.

Експерти нагадують, що російські війська зазнали катастрофічних втрат під час нещодавнього тритижневого наступу під Вугледаром. А також гостра нестача особового складу і техніки, ймовірно, заважає російським військам досягти навіть незначних успіхів у цьому напрямку.

У звіті інституту зазначають, що візит Шойгу в Україну може свідчити про те, що Міністерство оборони росії не довіряє начальнику Генерального штабу і командувачу російськими військами в Україні генералу армії Валерію Герасимову, який мав би бути присутнім під час цього візиту.

Основні висновки про бойові дії в Україні від ISW за 4 березня:

  • Повідомляється, що китайський уряд розсердився на Кремль через оприлюднення переговорів про продаж зброї.
  • Голова комітету з оборони Державної думи Росії Андрій Картапалов закликав російські компанії купувати власні системи протиповітряної оборони для захисту від безпілотників.
  • За повідомленнями, група "Вагнера" відкрила щонайменше три нові рекрутингові центри в російських спортивних клубах у період з 2 по 4 березня, можливо, з метою розширення персональної бази "Вагнера" після втрати можливості вербувати ув'язнених.
  • Російські війська проводили наступальні дії вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна.
  • Також вони продовжили спроби оточити Бахмут та наземні атаки вздовж лінії фронту в Донецькій області.
  • Українські джерела продовжують повідомляти, що російські війська намагаються створити умови для наступальних операцій на півдні України.
  • Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров намагається посилити чеченський вплив у росії шляхом популяризації чеченського спецназу та молодіжної політики.
  • Російські окупаційні адміністрації посилюють правоохоронні заходи на окупованих територіях.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: