fbpx
Сьогодні
18:22 05 Бер 2023

Тегеран пообіцяв МАГАТЕ співпрацю у питаннях моніторингу ядерних об’єктів, - ЗМІ

Фото: twitter.com/iaeaorg

Іран надав Міжнародному агентству з атомної енергії запевнення в готовності сприяти розслідуванню стосовно часток урану, виявлених МАГАТЕ на незаявлених іранських об'єктах, а також навіть перевстановити вилучене раніше обладнання для моніторингу його ядерних об'єктів.

Про це з посиланням на спільну заяву МАГАТЕ й уряду Ірану за підсумками поїздки до цієї країни очільника агентства Рафаеля Гроссі повідомляє Reuters, пише Рубрика.

"Іран висловив свою готовність… надати додаткову інформацію та доступ для розв'язання невирішених проблем із гарантіями", – йдеться у спільній заяві.

Іранська сторона надала обіцянки всього за два дні до щоквартального засідання Ради керуючих МАГАТЕ й хоча у самій заяві міститься мало деталей, імовірність покращення взаємодії між двома сторонами може дозволити Тегерану уникнути жорсткої резолюції агентства стосовно Ірану.

Гроссі на пресконференції у Віденському аеропорту відразу після прибуття з Ірану сказав, що Іран надасть доступ до інформації, місць і людей та додав, що подальші переговори в Ірані між МАГАТЕ та іранськими офіційними особами відбудуться "дуже, дуже скоро".

За його словами, Іран також дозволить повторно встановити додаткове обладнання для моніторингу, яке було встановлено в рамках ядерної угоди 2015 року, але минулого року було вилучено, оскільки угода розпалась після виходу з неї у 2018 році США за тодішнього президента Дональда Трампа.

Хоча Іран давав подібні обіцянки, які нічим не закінчувались, і раніше, у конфіденційній доповіді МАГАТЕ державам-членам, з якою ознайомилося Reuters, говориться, що Гроссі "з нетерпінням чекає на … швидке та повне виконання Спільної заяви".

Довідка

У вівторок під час слухань у Комітеті Палати представників США заступник міністра оборони з політичних питань Колін Каль заявив, що після того, як адміністрація Трампа у 2018 році вийшла зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), Іран суттєво розвинув спроможності для створення ядерної бомби, і тепер він здатний зробити це за 12-денний цикл.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: