fbpx
Сьогодні
21:00 03 Бер 2023

США почали перераховувати Україні $9,9 мільярда бюджетної підтримки на зарплати, освіту, медицину: для чого це рішення

$9,9 мільярда бюджетної підтримки Україні на зарплати, освіту, медицину почали перераховувати Сполучені Штати.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Повномасштабна війна в Україні вплинула на всі сфери діяльності. Виникли проблеми у фінансуванні критичних потреб країни, зокрема, у сфері охорони здоров'я, освіти, служб екстреної допомоги, підтримку уряду. Тому Україна потребує бюджетної та економічної підтримки партнерів.

Яке рішення?

Сполучені Штати з 24 лютого починають перерахування Україні 9,9 мільярда доларів прямої бюджетної підтримки в рамках закону із додаткової допомоги України, ухваленого Конгресом наприкінці минулого року. Про це заявила Адміністраторка Агенції з міжнародної допомоги США Саманта Пауер, яка  відвідала "Український дім" у Вашингтоні, де разом із посолкою України Оксаною Маркаровою вшанувала річницю від російського вторгнення в Україну.

Фото: Саманта Пауер та посолка України у США Оксана Маркарова

Як це працює?

Як очікується, ця допомога має покрити фінансування критичних потреб України, зокрема, у сфері охорони здоров'я, освіти, служб екстреної допомоги, підтримку уряду. Кошти виплачуватимуть через програму Світового банку PEACE.

"Ці 9,9 мільярда доларів – це результат закону про додаткову допомогу Україні, який був ухвалений наприкінці минулого року. Це гроші, призначені для прямої підтримки українського бюджету до кінця фінансового року, тобто на перші 9 місяців 2023 року. Це відповідає тим півтора мільярда доларів, які ми надавали щомісяця принаймні до цього року, щоб допомогти Україні впоратися з бюджетним дефіцитом у 5 мільярдів доларів, що приблизно дорівнює цій дірці між доходами, які Україна може отримати, та витратами, які стоять перед їхнім урядом, зокрема на виплати зарплат, підтримку роботи уряду і так далі", – розповіла Саманта Пауер, адміністраторка Агенції з міжнародної допомоги США.

Очільниця USAID наголосила, що масштабна американська економічна допомога згуртувала інших міжнародних донорів. Зокрема, країни "Групи семи" збільшили свої зобов'язання щодо бюджетної та економічної підтримки України до 39 мільярдів доларів США на цей рік.

"Ми також створюємо неймовірну коаліцію, яка об'єдналася на підтримку оборони України. Переважно люди зосереджуються на допомозі щодо новітніх військових систем та безпеки. Але абсолютно важливо те, що, наприклад, Євросоюз наприкінці минулого року також виділив 18 мільярдів євро на пряму бюджетну підтримку України. Норвегія нещодавно оголосила про пакет у 7 мільярдів доларів, що також включає пряму бюджетну підтримку. Японія надає підтримку, а також позики. Об'єднані Арабські Емірати щойно оголосили, що надають мобільні електростанції, щоб допомогти в енергетичному секторі. Хоча ми тут зібралися, щоб говорити про підтримку від американського народу, дуже важливо знати, наскільки міцною є коаліція, наскільки вона широка і стійка", – наголосила Саманта Пауер.

Очільниця USAID також повідомила, що США виділяють Молдові 300 мільйонів доларів на підтримку енергетичної безпеки країни.

"Ні для кого не є секретом дії, яких дій вживає Російська Федерація, щоб дестабілізувати Молдову, включно з використанням енергетичного шантажу, і інших форм дестабілізації", – зазначила Пауер.

Крім того, Саманта Пауер повідомила, що має намір працювати з Конгресом з метою виділення Україні додаткових 250 мільйонів доларів для зміцнення українського енергетичного сектору.

Напередодні Білий дім повідомив, що Сполучені Штати до початку березня мають намір доставити в Україну третю партію допомоги від міністерства енергетики США, зокрема критичне обладнання з енергопостачання,

"Це постачання включатиме кілька мобільних генераторів, які допоможуть забезпечити резервне живлення. Це відбувається після того, як агенція USAID нещодавно надала Україні мобільну турбінну електростанцію, що працює на природному газі й може генерувати електроенергію, достатню для забезпечення щонайменше 100 000 українських будинків", – повідомили у Білому домі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: