fbpx
Сьогодні
15:50 02 Бер 2023

На саміті G20 уперше від початку російської агресії поговорили Блінкен та Лавров

English version here

2 березня, в кулуарах сьогоднішньої зустрічі очільників МЗС країн "двадцятки" коротко поговорили Державний секретар Сполучених Штатів та міністр закордонних справ росії.

Про це повідомляє Sky News.

У виданні зазначили, що Ентоні Блінкен та Сергєй Лавров поговорили близько 10 хвилин під час зустрічі на конференції в Нью-Делі. Можна вважати таку подію їхньою першою розмовою віч-на-віч від повномасштабного вторгнення рф в Україну.

За словами високопоставленого американського чиновника, Блінкен закликав росію скасувати своє рішення про призупинення участі в головному ядерному договорі про стратегічні наступальні озброєння.

Держсекретар США також наголосив Лаврову, що Сполучені Штати підтримуватимуть Україну "стільки, скільки буде потрібно". Нагадаємо, що цю фразу не раз повторював президент Джо Байден.

Нарешті, Блінкен закликав Москву звільнити затриманого американця Пола Вілана, який був захоплений в росії у 2018 році.

У держсекретаря не склалося враження, що зміни в російській позиції відбудуться найближчим часом після обговорення, сказав американський чиновник. Він відмовився охарактеризувати реакцію Лаврова.

Російські інформаційні агентства повідомляють, що обидва посадовці не зустрічалися в кулуарах саміту, а говорили на ходу.

На пресконференції Лаврова, яка відбулася після зустрічі G20, не було жодної згадки про розмову з Блінкеном.

Варто зазначити, що держсекретар США перед зустріччю "двадцятки" заявляв, що не планує говорити з Лавровим.

Як повідомляли, міністри закордонних справ провідних індустріальних країн та країн, що розвиваються (G20), не змогли узгодити спільну підсумкову декларацію на зустрічі в Індії через суперечку щодо війни в Україні.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: