fbpx
Сьогодні
11:46 02 Бер 2023

Майже 70% українців вважають, що Україна переможе, бо рф вже вичерпує свої ресурси, - опитування

English version here

Більшість громадян України вважають, що російська федерація вичерпує свої ресурси у війні, а Україна, отримуючи допомогу від країн-союзників, може перемогти не у віддаленому майбутньому.

Про це пише Рубрика, посилаючись на результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 14-22 лютого.

"Більшість українців – 67% – вважають, що росія вичерпує свої ресурси і що для України реально разом із партнерами не у віддаленому майбутньому здобути перемогу", зазначили соціологи.

Фото: КМІС

Фахівці повідомили, що 22% опитаних вірять, що росіяни мають ще значний запас ресурсів і що війна буде тривалою, виснажливою і з туманним кінцем.

Ще 11% не змогли визначитися з думками з цього питання.

Соціологи зазначають, що у всіх регіонах України переважна більшість населення вважають, що росія вичерпує ресурси і що завершення війни на прийнятних для України умовах є реальним.

Зокрема, серед жителів Сходу і Півдня так вважають 64% (проти, відповідно, 23% і 25%, які впевнені, що росія має значний запас ресурсів).

Фото: КМІС

Дослідження тривало 14-22 лютого. Методом телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 2002 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим) у віці 18 років і старше. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Але соціологи вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: