Усі медичні заклади в Україні відтепер будуватимуться за новин ДБН, – Кубраков

Усі медичні заклади в Україні відтепер будуватимуться за новини державними будівельними нормами, з урахуванням принципів безбар'єрності, інклюзивності, а також згідно з нормами організації цивільного захисту та енергоефективності.

Про це написав у Фейсбуці віцепрем'єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

"Проєктування та будівництво будинків і споруд закладів охорони здоров'я відсьогодні відбуватиметься за новими державними будівельними нормами. ДБН розроблені з урахуванням принципів безбар'єрності, інклюзивності, а також згідно з нормами організації цивільного захисту та енергоефективності", – повідомив він.

Кубраков зазначив, що норми розповсюджуватимуться на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт та в окремих частинах на реставрацію, зокрема щодо об'ємно-планувальних рішень, інженерного забезпечення, комфортності надання медпослуг як для пацієнтів, так і для медперсоналу, забезпечення повної інклюзивності таких закладів, зокрема для осіб з інвалідністю тощо.

"З моменту повномасштабного військового вторгнення росіяни пошкодили понад півтори тисячі лікарень. Попереду велика робота з відновлення. У підході до відбудови ми дотримуємося ключового принципу – build back better – відбудувати краще, ніж було. З набуттям чинності нових державних будівельних норм ми можемо побудувати сучасні інклюзивні клініки з урахуванням кращих європейських практик", – прокоментував Кубраков.

Зазначається, що нові норми передбачають наявність біля головного входу медзакладу обов'язково паркомісць для автівок людей з інвалідністю, стоянки для велосипедів та мотоциклів, електрозарядні пристрої для електромобілів, а на території стаціонарів може бути розміщений вертодром. Пацієнтів розміщуватимуть в одномісних чи двомісних палатах з душем.

За інформацією Мінінфраструктури, норми максимально наближені до європейських стандартів в частині об'ємно-планувальних рішень, вимог до вентиляції, можливості автономного та безперебійного функціонування окремих приміщень за відсутності електрозабезпечення.

Крім того, враховані особливості проведення капітальних ремонтів та реконструкції вже існуючих будівель, в тому числі – пам'яток архітектури. Нова редакція ДБН В.2.2-10:2022 «Заклади охорони здоров'я. Основні положення» розроблена Робочою групою в умовах воєнного стану за спрощеною процедурою.

До її складу увійшли представники Міністерства охорони здоров'я, Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні, ДУ «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України», Державної служби з надзвичайних ситуацій України, ДУ «Інститут громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва», Національного авіаційного університету, наукових інститутів, технічних комітетів та громадських організацій людей з інвалідністю, зокрема – ГО «Безбар'єрність», ГС «ВГО «НАІУ», ГО «Всеукраїнський центр туризму осіб з інвалідністю».

Свіжі дописи

  • Новини

Російські окупанти прорвалися до Красногорівки, але ЗСУ заблокували штурмові групи ворога, – ОСУВ “Хортиця”

Штурмові групи російської армії змогли прорватися до Красногорівки, що на Авдіївському напрямку у Донецькій області.… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Зеленський заслухав доповіді міністра оборони та головнокомандувача ЗСУ про ситуацію на фронті

Президент України Володимир Зеленський сьогодні 8 травня заслухав доповідь міністра оборони України Рустема Умєрова та звіт головнокомандувача… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Це “божевільна місія”: Угорщина виступила проти створення фонду НАТО на €100 млрд для України

Угорщина не братиме участі у фонді НАТО для України на 100 млрд євро, який запропонував створити генсек… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

В Індії затримали чотирьох людей: намагалися вербувати найманців для війни проти України

Правоохоронці Індії заарештували чотирьох людей, які займалися вербуванням найманців для відправки їх на війну проти… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Остін: Наразі зарано говорити про ефект на полі бою від наданого Україні фінансування, на це потрібен час

Наразі "надто рано" говорити про ефект на полі бою від наданого Україні фінансування військової допомоги… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Росіяни через Telegram намагаються вербувати латвійців для “шкідливої діяльності”, – Держбезпека Латвії

Російські спецслужби все частіше вербують латвійських громадян з метою шкідливої діяльності через месенджер Telegram. Про… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.