fbpx
Сьогодні
11:00 28 Лют 2023

9 з 10 бізнесів, що належать українським жінкам, пропонують товари і послуги лише у межах країни, - дослідження

English version here

За результатами недавнього дослідження в країнах Східної та Південно-Східної Європи, Центральної Азії та Кавказу, проведеного організацією Emerging Europe в рамках кампанії She's Next Empowered by Visa, 88% компаній, які належать українкам, працюють всередині країни. Для 42% підприємниць основною мотивацію розпочати власну справу є прагнення збільшити дохід. Водночас 29% українських бізнесвумен стурбовані ризиком, що бізнес не лишить їм часу на відпочинок. У цілому дослідження довело, що жінки-лідерки регіону виявляють великий інтерес до цифрового маркетингу та соціальних мереж і бажають розширити свій бізнес на міжнародному рівні.

Компанія Visa опублікувала результати дослідження жіночого лідерства та підприємництва в Східній та Південно-Східній Європі, Центральній Азії та на Кавказі, проведеного Emerging Europe, авторитетною платформою для розвитку бізнесу та спільнот, що спеціалізується на цьому регіоні, у рамках ініціативи She's Next.

Обширне дослідження було проведено у 2022 році та включало онлайн-опитування 2000 власниць бізнесів або самозайнятих жінок в 11 країнах (у тому числі в Україні), 75 глибинних інтерв'ю та роботу у фокус-групах. Отримані дані дозволяють скласти детальний портрет середньостатистичної підприємниці регіону, надаючи зацікавленим особам можливість зрозуміти труднощі та проблеми, з якими стикаються жінки, будуючи кар'єру.

«Як зауважила одна з опитаних, жінкам складніше залучати кошти. Складніше в Кремнієвій долині. Складніше й у її країні, Вірменії. І залучення коштів — це лише одна з численних проблем, з якими стикаються підприємниці, прокоментував Ендрю Врубель, партнер-засновник Emerging Europe. — У цьому дослідженні ми прагнули якнайглибше дослідити жіноче підприємництво й визначити всі потенційні перешкоди, які можуть вплинути на бізнеси та стартапи, створені жінками. Ми також хотіли вивчити потреби підприємниць і знайти рішення, які б розширили їхні можливості й допомогли жіночим бізнесам процвітати та розвиватися на міжнародному рівні».

Загалом більшість бізнесів (84%), що належать жінкам, у Східній та Південно-Східній Європі, Центральній Азії та на Кавказі  пропонують товари та послуги тільки в межах своїх держав (в Україні – 88%), але всі підприємниці зацікавлені навчитися вести бізнес за кордоном.

Провідними секторами, в яких працюють жіночі бізнеси, є краса та здоров'я (17%), роздрібна торгівля (12%), сільське господарство та продовольство (12%), освіта (8%) і піар та маркетинг (7%). Дві третини підприємниць не залучають зовнішнє фінансування, а три чверті не мають найманих працівників. Близько 35% бізнесів, що належать жінкам, у регіоні були засновані з капіталом менш ніж 1000 доларів США. Лише кожна десята підприємниця має понад 5 співробітників.

«З моменту впровадження програми She's Next 2019 року її метою було розширити можливості жінок-лідерок та місцевих громад і допомогти їм розвиватися, — зазначила Віра Платонова, старша віце-президентка та директорка регіонального розвитку Visa в 17 країнах. — Саме тому для Visa дуже важливо вивчити особливі потреби та проблеми підприємниць у країнах, де діє ця ініціатива. Ми раді, що жінки-лідерки України та всього регіону Східної та Південно-Східної Європи, Центральної Азії та Кавказу поступово переходять на електронну комерцію й користуються зручними та надійними цифровими платежами. Ми використаємо результати дослідження, щоб надалі реалізувати ініціативи, які сприятимуть розширенню гендерної інклюзії в регіоні».

Основні висновки

  • Жінки прагнуть професійної та фінансової незалежності. Основними джерелами мотивації відкрити свою справу для жінок є бажання збільшити дохід (50%), бажання працювати на себе (31%) та здійснення мрії (21%). 

В Україні основною мотивацією розпочати бізнес є прагнення збільшити дохід (42%) та прагнення незалежності (41%).

  • Підприємниці майже однаково стурбовані питаннями бізнесу та особистого життя. Опитаних найбільше непокоїть, що їх бізнес зазнає невдачі (29%), що їхнє фінансове становище погіршиться (27%) і що вони залишать сім'ю та дітей без уваги (25%). 

Підприємниці в Україні, на противагу, найбільше стурбовані тим, що бізнес не лишить їм часу на відпочинок (29%), на другому місці — страх провалу (26%).

  • Жіночі бізнеси страждають від конкуренції та проблем із залученням фінансування. Підприємниці найчастіше стикаються з такими труднощами, як висока конкуренція (40%), залучення капіталу (32%) та несприятливі умови ведення бізнесу (31%). 

Респондентки в Україні зауважили, що найбільшою проблемою під час відкриття та ведення бізнесу в їхній країні є висока конкуренція (58%), тоді як несприятливі умови ведення бізнесу або проблеми із залученням капіталу на собі відчувають лише 37% та 21% відповідно.

  • Підприємниці бажають навчитися ведення бізнесу в інтернеті. Основні навички, які опитані хочуть набути, — це стратегії отримання додаткового фінансування (47%), цифровий маркетинг та ведення соціальних мереж (37%), електронна комерція (24%) та розширення бізнесу на міжнародному рівні (21%). 

В Україні топ найпопулярніших навичок виглядає так само: на перших місцях стратегії отримання додаткового фінансування (47%), цифровий маркетинг та ведення соціальних мереж (38%) та електронна комерція (27%).

  • Підприємства, що належать жінкам, розплачуються зі співробітниками та постачальниками готівкою, але зазвичай встановлюють POS-термінали для клієнтів. 42% підприємниць розплачуються зі своїми співробітниками та постачальниками готівкою, а оплаті карткою віддають перевагу лише 37%. 

В Україні платять співробітникам та постачальникам готівкою лише 39%, а оплаті карткою віддають перевагу 42%. Однак серед клієнтів електронні платежі набагато популярніші: 37% респонденток зазначили, що їхні товари та послуги найчастіше оплачують карткою, а 42% заявили, що воліють, щоб їхні клієнти платили карткою. Для порівняння, 35% підприємниць заявили, що їхні клієнти частіше розплачуються готівкою, і лише 28% воліють, щоб клієнти користувалися готівкою й надалі. В Україні клієнти здебільшого платять карткою (37% проти 31%, які розплачуються готівкою). А близько половини українських підприємниць назвали карткові платежі найбажанішим способом розрахунку за їхні товари та послуги.

Наступний етап партнерства Visa та Emerging Europe, амбітною метою якого є об'єднання підприємниць усього регіону в рамках спільноти She's Next, — надати їм платформу для спілкування, наставництва, обміну досвідом та розширення горизонтів бізнес-діяльності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: