fbpx
Сьогодні
Відео 16:14 28 Лют 2023

У Кишиневі проросійські партії організували протести: сталися сутички

Фото: GettyImages

Сьогодні, 28 лютого, у Молдові проросійські партії вивели людей на протести. У столиці Молдови повідомляють про перші затримання.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на NewsMaker.

Зазначається, що у Кишиневі проходить мітинг "Руху для народу", до якого входять представники партії "Шор" та PACE Георге Кавкалюка. Учасники акції спробували прорватися до урядової будівлі через кордон поліції. Між протестувальниками та правоохоронцями відбулася сутичка.

Попередній протест "Руху для народу" відбувся 19 лютого. Учасники акції ухвалили резолюцію, в якій зажадали від уряду повністю сплатити рахунки населення за зимові місяці. Владі дали сім днів на роздуми. Прессекретар уряду Даніел Воде тоді заявив, що влада поважає право громадян на протест і мирні збори, проте не коментуватиме акцію.

13 лютого президент Мая Санду заявила, що росія планує за допомогою протестів проросійської партії "Шор", та із залученням людей з військовою підготовкою, а також громадян росії, Білорусі, Сербії та Чорногорії напасти на урядові будівлі та змінити владу в республіці.

"План Росії на майбутній період передбачає диверсії із залученням людей з військовою підготовкою, замаскованих під цивільних осіб, для проведення насильницьких дій, нападів на державні будівлі та захоплення заручників", – розповіла президент.

Довідка

Партія "Шор" – це проросійська політична партія у Молдові. Голова партії – Ілан Шор, проросійський політик і олігарх.У 2022 році, після російського вторгнення в Україну, партія "Шор" почала активно взаємодіяти з російською владою, депутати відвідали Москву та налагодили міжпартійні контакти. Після цього партія організовувала протестну діяльність проти уряду чинного президента Молдови Маї Санду.

26 жовтня 2022 року політична партія була внесена до списку санкцій США, бо партія пов'язана з Іланом Шором, який потрапив під санкції США через його зв'язки з російським урядом та організацію заворушень з метою підірвати демократичний розвиток Молдови.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: