fbpx
Сьогодні
20:40 27 Лют 2023

Євросоюз продовжив ще на рік санкції проти білорусі

English version here

Фото: З відкритих джерел

Обмежувальні заходи проти білорусі, пов'язані з внутрішніми репресіями та підтримкою війни рф проти України, Рада Європейського Союзу продовжила ще на рік. Тепер санкції діятимуть до 28 лютого 2024 року.

Як пише Рубрика, про це йдеться в повідомленні Ради ЄС.

Зазначається, що рішення ухвалили на основі щорічного огляду та з урахуванням "постійної серйозності внутрішньої ситуації в країні" та участі білорусі в російській агресії проти України.

Наразі у санкційному списку перебувають 195 людей, включно з самопроголошеним президентом олександром лукашенком, та ще 34 організації.

Обмеження передбачають заборону

  • на в'їзд до ЄС,
  • заморожування активів,
  • заборону для громадян ЄС надавати кошти підсанкційним особам.

білорусь також залишається об'єктом цілеспрямованих економічних санкцій, включно з обмеженнями у фінансовому секторі, торгівлі, товарах подвійного призначення, технологіях і телекомунікаціях, енергетиці, транспорті тощо.

Послідовні раунди санкцій проти білорусі ЄС почав запроваджувати в серпні 2020 року. Зокрема обмеження вводили проти людей і компаній, відповідальних за внутрішні репресії та порушення прав людини в Білорусі, а також в контексті участі у війні росії проти України.

Довідка

білорусь не відправляла до України власних військ, але надала свою територію для російських військ, які здійснюють обстріли України. Також лукашенко активно підтримує політику путіна.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у грудні припускав, що російські війська можуть спробувати здійснити "великий наступ" на Україну на початку 2023 року. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявляв, що Сили оборони України готуються до різних сценаріїв розвитку подій у найближчі місяці, докладаючи всіх зусиль для стабілізації ситуації на сході.

Станом на січень, за оцінками прикордонників, у білорусі приблизно 11 тисяч російських військових. Але ця кількість постійно змінюється, адже відбувається ротація. Також у Генштабі заявляють, що поки немає ознак формування ударного угруповання на території білорусі.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: