fbpx
Сьогодні
12:17 27 Лют 2023

У США вражені, як швидко українці відновлюють електромережі після атак рф

У Вашингтоні вражені тим, як швидко українським фахівцям вдається відновити пошкоджені електромережі після російських атак.

Про це заявила міністр енергетики США Дженніфер Гренголм в інтерв'ю Голосу Америки.

«Я знаю, що Президент Зеленський справді висловив бажання мати іншу мережу електропостачання. Розподілену мережу, яка працює на чистій енергії, але також не настільки централізовану, щоб бути мішенню. І це дуже надихає… Зараз ми – у процесі відправки третього траншу обладнання в Україну, щоб вони могли замінити те, що було пошкоджено. Але зрештою, у довгостроковій перспективі, ми маємо виконати цілі президента щодо створення розподіленої електричної мережі, щоб у разі пошкодження однієї ділянки це не виводило з ладу цілий регіон», – сказала Гренголм.

Очікується, що третій транш допомоги для відновлення електромереж, які продовжують бути мішенню російських атак, США відправлять на початку березня.

«Буде третій транш, який ми відправимо на початку березня. І ці засоби, звісно, допомагають. Але що нас вразило – це те, наскільки швидко українці залучають те, що ми надсилаємо, аби відновити роботу якомога скоріше. Це справді захоплює дух: така стійкість і таке швидке виконання завдань від тих, хто працює над мережею. І ми будемо продовжувати допомагати, чим зможемо», – зазначила міністр.

Вона наголосила, що особисто перебуває у контакті з міністром енергетики України Германом Галущенком і відчуває прагнення української сторони до постійної співпраці та втілення відповідних планів.

«Національна лабораторія відновлюваної енергетики створює дорожні карти для країн, які висловили зацікавленість у переході на стовідсоткову відновлювану енергію, на 100 відсотків чисту, без викидів вуглецю. І ми хочемо працювати з Україною, яка висловила бажання зробити це, щоб надати технічні дорожні карти, як цього досягнути», – розповіла Ґренголм.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: