fbpx
Сьогодні
23:00 26 Лют 2023

В Україні вплив війни на жінок і дівчат є руйнівним, - UNFPA

UNFPA, агенція ООН з питань сексуального та репродуктивного здоров'я, попереджає, що російські атаки на лікарні, дороги, енергетичну інфраструктуру є згубними насамперед для майбутніх мам. Ці атаки спричинили масові відключення електроенергії та перебої у наданні базових послуг в Україні протягом року війни.

Як пише Рубрика, це констатує UNFPA, агенція ООН з питань сексуального та репродуктивного здоров'я, у своєму повідомленні для медіа.

"Близько 195000 немовлят народилися в Україні у 2022 році в умовах хаосу війни. Багато майбутніх мам були змушені народжувати в підвалах і бомбосховищах у жахливих умовах. Для тисяч вагітних жінок, які не мають доступу до основних послуг, пологи тепер пов'язані з додатковою небезпекою", — ідеться у повідомленні.

"Кожна жінка і дівчина повинні мати доступ до послуг із сексуального й репродуктивного здоров'я та захисту. Це не розкіш мирного часу — а необхідні послуги, які рятують життя, — заявила виконавча директорка UNFPA, докторка Наталія Канем. — Українські жінки та дівчата проявили велику стійкість. Пріоритетом UNFPA залишається забезпечення доступу до критичних послуг і надання необхідної підтримки; це вкрай важливо для вагітних жінок і для постраждалих від сексуального та інших форм насильства".

Фонд ООН у галузі народонаселення спільно з партнерами працює над тим, щоб надавати послуги з репродуктивного здоров'я по всій Україні, включно з районами, розташованими поблизу лінії фронту, а також у сусідніх країнах. Як зазначено у повідомленні, понад третина всіх пологів в Україні у 2022 році — близько 68500 — відбулися в одному з 51 пологових будинків, які підтримує UNFPA.

Хайме Надаль, Представник UNFPA в Україні, сказав: "Війна в Україні стала також і війною проти жінок та дівчат. UNFPA зосереджується на наданні послуг, що рятують життя: від послуг у сфері сексуального та репродуктивного здоров'я, до забезпечення доступу до послуг захисту для постраждалих від гендерно зумовленого та сексуального насильства, й орієнтується на тих, хто найбільше потребує допомоги".

У 2023 році UNFPA потребує 99 мільйонів доларів США для забезпечення життєво необхідних послуг із репродуктивного здоров'я та захисту в Україні, Республіці Молдова й інших сусідніх країнах, які приймають біженців, та закликає уряди і донорів підтримувати та збільшувати фінансування.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: