fbpx
Сьогодні
12:00 26 Лют 2023

Президент України звернувся з подякою до народів Литви, Данії та Німеччини

English version here

Фото: Рубрика

Президент України Володимир Зеленський виступив з відеозверненнями до литовців, німців та данців та висловив подяку за внесок їхніх країн у підтримку України.

Свої відеозаписи Глава держави опублікував у Twitter.

Зазначимо, що відеозвернення до литовців опублікували ввечері 25 лютого.

Як писала Рубрика, у Литві завершили кампанію збору коштів на радіолокаційні станції для України з результатом 14 млн євро.

У зверненні до литовців президент згадав, що Україну і Литву об'єднують сторіччя спільної історії і обидва народи добре знають, що таке боротьба за свободу.

"Зараз час, коли ми можемо вибороти і гарантувати нашу з вами свободу не просто на роки чи десятиліття – зараз час, коли ми можемо захистити нашу з вами свободу назавжди… Російський реваншизм має назавжди забути про Київ і Вільнюс, про Кишинів і Варшаву, про наших братів у Латвії, Естонії, Грузії і кожній іншій країні, якій зараз погрожують російські вбивці. Ми можемо це, у нас є цей історичний шанс", – зазначив український лідер.

Президент висловив подяку за те, що Литва робить "справді усе" для підтримки України, аби цим шансом скористатися, а Україна про це ніколи не забуде.

"Вірю, що саме цього року ми можемо додати до нашої з вами історії ще один елемент – нашу спільну перемогу у війні проти спільного ворога", – сказав Володимир Зеленський.

Президент згадав також запропоновану Україною "формулу миру", де йде мова і про механізми для запобігання новій російській агресії.

Звернення Зеленського до Німеччини транслювалося перед топ-посадовцями у палаці Бельвю. Це є офіційна резиденція президента ФРН.

Глава України нагадав висновки з першого року агресії – про те, що існуюча архітектура безпеки та економічна співпраця виявились нездатними стримати російські танки. Проте Європі і всьому вільному світу вдалося об'єднатися на підтримку України і спільних цінностей.

"Чи нам до снаги перемогти? Так, ми здатні на це у єдності, рішучості і незламності. Ми здатні завершити російську агресію вже цього року… Народе Німеччини, зараз час, коли нашою сміливістю і нашою зброєю можна повернути мир і створити історично важливий запобіжник для нових агресій.

Ніхто більше не наважиться на агресію проти іншого народу, коли знатиме, що вільний світ захистить цей народ (…) і коли знатиме, що на всій території України не залишилось жодного окупанта. Ми можемо це забезпечити разом", – наголосив Зеленський. Він щиро подякував Німеччині за всю надану допомогу.

У Данії звернення Зеленського, схоже, транслювали перед людьми, які вийшли на акцію солідарності з Україною у центрі столиці.

"Дякую вам за те, що ви усвідомлюєте, що свобода не може бути лише мрією – вона повинна бути діями на захист життя і людей, правил і поваги, справедливості і безпеки. Народе Данії, дякую вам за ваші дії – за зброю, яка допомагає нашій обороні, за політику, яка допомагає ізолювати агресора, за готовність долучатися до нашої відбудови після бойових дій, і за віру у те, що проєкт об'єднаної та вільної Європи не може стати довершеним без повноправної інтеграції України", – зазначив президент України.

Глава української держави висловив окрему подяку прем'єрці Метте Фредеріксен і парламентарям.

Як відомо, до річниці початку повномасштабної війни у багатьох містах Європи, а також у Грузії, пройшли демонстрації солідарності з Україною.

Окрім того, у Берліні, Ризі, Таллінні виставили як експонати знищені в Україні російські танки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: