fbpx
Сьогодні
15:34 25 Лют 2023

Відродження традицій: найбільшу в Європі плантацію технічних конопель планують закласти на Житомирщині

English version here

У Житомирській області на базі недіючого льонозаводу в селі Рижани планують створити кластер із вирощування та переробки технічних конопель. Для цього закладуть плантацію по вирощуванню рослини, яка буде найбільшою в Європі.

Про це повідомив акціонер Володарсько-Волинського льонозаводу Мішель Терещенко.

"Йдеться про перетворення старого льонозаводу в селі Ріжанні на сучасний кластер з вирощування та переробки технічних конопель.

Це дуже гарний проєкт, який сприятиме відбудові та європейській інтеграції України, що створить альтернативу постачанню з Китаю. Також це дозволить відродити традицію текстильної коноплі в Житомирі та Європі", – зазначив аграрій.

Терещенко розповів, що навколо заводу буде створено індустріальний парк для всіх українських підприємців, які прагнуть приїхати і працювати на місці, будучи впевненими в хорошому забезпеченні основною сировиною.

"Малі та великі компанії у сфері текстилю, упаковки та біологічно розкладаних рушників, якісного паперу, ізоляційних та будівельних матеріалів, нетканих матраців, агроволокна або пелет з біомаси, очікуються та вітаються. Ви дізнаєтесь більше найближчими днями", – додав акціонер.

У коментарі Укрінформу він зазначив, що наразі вже є домовленості з українськими інвесторами, зацікавленими у проєкті створення кластеру з вирощування і переробки технічних конопель у Рижанах.

Ініціатор проєкту поки не називає імена інвесторів, але запевняє, що про них стане відомо найближчим часом.

"У Франції, Бельгії та Італії є технології, що дозволять отримати із конопель довге волокно. Досі їх застосовували лише для льону. Якщо ж це застосувати до конопель, його можна використовувати в текстильній промисловості й отримувати гарну продукцію.

І якщо у Франції площі плантацій під технічну коноплю сягають 30-40 га, то в Україні є можливість розширити їх до понад 1000 га. Наразі вже є домовленості з фірмами в Італії, Бельгії, Франції, які готові купувати волокно в Україні", підкреслив Мішель Терещенко.

Цей проєкт створить альтернативу постачанню з Китаю й дозволить відродити традицію текстильної коноплі в Житомирі та Європі.

Кластер очікує на співпрацю з малими та великими компаніями у сфері текстилю, упаковки та біологічно розкладаних рушників, якісного паперу, ізоляційних та будівельних матеріалів, нетканих матраців, агроволокна або пелет із біомаси.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: