fbpx
Сьогодні
17:10 23 Лют 2023

Євросоюз у Гаазі створить центр розслідувань злочинів рф в Україні

English version here

Європейський судовий орган Євроюст заявив про створення в Гаазі центру розслідування злочинів російської федерації проти України. Цього літа новий центр буде готовий до запуску.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на пресслужбу Євроюсту.

У центрі збиратимуться найважливіші докази російської агресії. Він стане частиною нинішньої структури підтримки спільної слідчої групи, яка забезпечує оптимальне узгодження між розслідуваннями воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду, а також злочини агресії.

Також Євроюст планує створити центральну базу даних доказів з основних міжнародних злочинів (CICED). Наразі розроблено технічні рішення для безпечної передачі та надійного зберігання доказів, а найближчими місяцями буде додано модуль розширеного аналізу.

Член Євроюсту Мирослава Красноборова заявила, що російські лідери також мають бути притягнуті до відповідальності.

"Безкарність не повинна бути прийнята", – наголосила вона.

За її словами, на сьогодні судові органи України встановили понад 71 тисячу ймовірних воєнних злочинів. При цьому звинувачення висунули лише 276 особам. Водночас було відкрито 99 судових процесів та винесено 26 вироків.

Воєнні злочини включають

  • тортури,
  • вбивства,
  • зґвалтування,
  • переміщення населення,
  • напади на цивільні об'єкти.

Довідка

Раніше генпрокурор Андрій Костін розповів, як змінювалася дискусія щодо трибуналу над рф. Ще у вересні 2022 року жодна держава офіційно не підтримувала створення спецтрибуналу над росією. Наразі все більше країн підтримують ідею, а невдовзі буде створено міжнародний центр розслідувань злочину агресії.

Окрім того, голова Офісу президента Андрій Єрмак зазначав, що зараз обговорюється не ідея, а конкретні механізми спецтрибуналу для росії.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: