fbpx
Сьогодні
Фото 18:08 23 Лют 2023

У Львові заохочують за допомогою технологічних рішень підраховувати вплив на довкілля: як це працює

Калькулятор відходів для українців, щоб скорочувати кількість сміття, презентує Zero Waste Lviv за технічної підтримки SoftServe Academy.

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

Ігор Когут, менеджер проєкту, SoftServe Academy коментує:

"Часто люди не усвідомлюють, як саме звичні у побуті речі впливають на довкілля та сімейний бюджет. Калькулятор, над яким ми працюємо, допомагає підрахувати власний екологічний слід і подумати, як зменшити його. В компанії ми приділяємо велику увагу довкіллю, прагнемо стати вуглецево-нейтральними до 2030 року, тому особливо раді підтримати ініціативу організації Zero Waste Lviv".

Яке рішення?

Цей проєкт покликаний привернути увагу до одноразових речей та засобів, використання яких спричиняє утворення великої кількості відходів, що не переробляються. Калькулятор допоможе не лише оцінити свій вплив на довкілля, а й дізнатись, як його зменшити за допомогою екоальтернатив.

сміття, що не переробляється

Як це працює?

Проєкт розпочинає свою роботу з такого типу відходів, як дитячі підгузки. Їхнє  використання — це значне навантаження не лише на довкілля, а й на сімейний бюджет. Калькулятор  рахує, скільки підгузків уже було використано дитиною, скільки ще буде використано до моменту переходу на звичайну білизну, а також яку суму було витрачено та ще буде витрачено на їх придбання.  А ще — пропонує ознайомитися з інформацією про більш дружні до довкілля і гаманця альтернативи, зокрема багаторазові підгузки, висаджування та своєчасне привчання дитини до горщика.

"В сучасному світі важливо відмовлятися від одноразових речей та засобів і переходити на багаторазові, — розповідає Ірина Миронова, виконавча директорка Zero Waste Lviv. — Діяльність нашої організації спрямована на те, щоб інформувати про альтернативи і допомагати на цьому шляху містянам, локальному бізнесу та владі. Усе це наближає Львів до статусу "міста нуль відходів", і калькулятор — ще один інструмент у цьому процесі".

Одноразові підгузки — це одна з найбільш проблемних фракцій побутових відходів. Разом із вологими серветками та одноразовими засобами менструальної гігієни вони складають близько 4% від загальної кількості відходів. Ці відходи не підлягають переробці. Вони потрапляють на звалище та сотні років забруднюють довкілля мікропластиком і токсичними речовинами. Детальніше про те, чому переробку одноразових підгузків майже не практикують у світі, можна дізнатися тут.

Розрахунки калькулятора базуються на даних міжнародних та точкових локальних досліджень, опитувань та власних спостережень. Детальніше про методологію розрахунків для одноразових підгузків — за посиланням.

Калькулятор підгузків доступний за адресою http://calc.zerowastelviv.org.ua/uk.

калькулятор підгузків

калькулятор підгузків

калькулятор підгузків

В майбутньому до калькулятора будуть додані інші види відходів, такі як засоби менструальної гігієни, горнятка для кави тощо, а також зʼявиться можливість порівняти використання одноразових речей та їх багаторазових альтернатив.

Довідка

Проєкт здійснюється в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні (EPAIU) за підтримки Міжнародного фонду "Відродження"" та уряду Швеції. Технічна реалізація — за підтримки Академії ІТ-компанії SoftServe у межах благодійної програми Open Tech.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: