fbpx
Сьогодні
Відео, фото 20:54 23 Лют 2023

На засіданні ПА ОБСЄ російській делегації влаштували бойкот та послали "за кораблем"

На засіданні Парламентської асамблеї ОБСЄ в Австрії делегація росії отримала холодний прийом. Спершу латвійський депутат відправив росіян "за кораблем", а перед виступом делегатів з рф більшість дипломатів покинули залу.

Як  пише Рубрика, латвійський депутат Ріхардс Колс поширив у соцмережах відео свого виступу, де звернув увагу, що з-поміж присутньої російської делегації є люди, що потрапили у санкційні списки та голосували за анексію захоплених земель України.

"Як би я був свідком, і хтось спитав мене, хто є військовим злочинцем, а б вказав на задні ряди цієї кімнати. Це просто ганьба […] Я б хотів передати повідомлення для делегації рф: "російський військовий корабель, йди на***"!" — сказав він.

Як пише DW, коли заступник голови російської делегації Володимир Джабаров готувався виступити, велика кількість присутніх встали та покинули зал, а інші тримали українські прапори.

Коли ж настав час виступу білоруського представника Андрія Савіних, двоє делегатів стояли позаду нього з українським прапором, поки він не закінчив виступ.

Окрім того, за даними AP, перед палацом Гофбург у Відні під час засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ протестували демонстранти з українськими прапорами та плакатами "росія — держава-терорист".

Парламентської асамблеї ОБСЄ

Довідка

23 та 24 лютого у Відні відбувається зимова сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ. Ще задовго до заходу парламентарі 20 країн закликали Австрію не допустити російських делегатів до зустрічі та заборонити їм в'їзд. У листі парламентарів зазначалося, що Велика Британія та Польща вже блокували участь російських делегатів у парламентських засіданнях ОБСЄ.

Однак міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг відповів, що "слід дотримуватись міжнародного права, навіть якщо воно непопулярне", і підтримав в'їзд делегації рф.

Водночас Шалленберг застеріг російських депутатів від відвідин інших заходів у Відні. Наприклад, Віденського академічного балу, який щороку організовує правопопулістська "Партія свободи Австрії" (FPÖ), відома своїми тісними зв'язками з росією.

Українська делегація на знак протесту проти участі росії оголосила, що бойкотуватиме цю сесію ПА ОБСЄ.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: