fbpx
Сьогодні
13:57 23 Лют 2023

Екорішення: перший в Україні сміттєпереробний завод розпочав роботу в Житомирі

English version here

В обласному центрі Житомирі запустили перший в Україні сміттєпереробний завод, який збудували за кошти приватного інвестора.

Про це повідомив міський голова Сергій Сухомлин, пише Рубрика.

У чому проблема?

Активісти порахували: щороку кожен представник середнього класу продукує вантажівку відходів.

Відходи стають проблемою № 1 для нашої цивілізації, яка станом на сьогодні в прямому значенні слова потопає у власному смітті.

Сміттєві полігони давно перетворилися на зони екологічного лиха. У деяких країнах вони є навіть забороненими. Ураховуючи, що в нашій країні йде війна, то відходів збільшилося в рази.

Яке рішення?

На заміну полігонів будують сміттєпереробні заводи та запроваджують моду продукувати менше відходів.

У міськраді повідомили, що сміттєпереробний завод, потужністю 85 тис. тонн на рік збудували на околиці Житомира в лютому 2022 року.

Це перший сміттєпереробний завод, який в Україні збудували за кошти приватного інвестора. Проєктна вартість будівництва склала 9 млн євро.

Як це працює?

Завод не спалює відходи, а має дві лінії з їх сортування та компостування. Монтаж обладнання на заводі завершили рік тому, однак підприємство не встигло прийняти першу партію сміття через російське вторгнення.

Зі слів Сухомлина, на цей момент вже працює перша черга заводу. Окрім того, на підприємстві готують до запуску другої черги. Для цього до міста завітають фахівці з Хорватії.

Сухомлин наголосив, що міська влада свідомо не анонсувала запуск заводу та відмовилася від урочистого відкриття, оскільки свого часу підприємство привернуло чималу увагу російських ЗМІ.

"Тому ми не акцентували на цій події увагу. Перша черга сміттєперобного заводу вже працює, глибина переробки на сьогодні складає приблизно 40-45%.

Найближчим часом мають приїхати хорватські спеціалісти і запустити другу чергу, тоді глибина переробки буде, згідно з проектом, 80-85%. На таку глибину переробки мають вийти за декілька місяців. Тож цей проект рухається", – зазначив Сухомлин.

Нагадаємо, на базі недіючого льонозаводу в селі Рижани на Житомирщині створять кластер із вирощування та переробки технічних конопель, а також закладуть найбільшу в Європі плантацію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: