fbpx
Сьогодні
20:10 23 Лют 2023

Екорішення: експерти обговорили як громадам готуватися до реформи управління відходами

16 лютого відбувся вебінар на тему "Як громадам готуватися до реформи управління відходами". Його організували ГО "Нуль відходів. Львів", ГО "Еколтава" та проєкт міжнародної технічної допомоги APENA 3.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

За даними Міністерства охорони довкілля, в Україні щорічно утворюється пів мільярда тонн відходів, понад 90% з них відправляють на звалища.

Яке рішення?

У червні 2022 року був прийнятий Закон України "Про управління відходами". Він дав старт довгоочікуваній реформі управління відходами, яка в свою чергу має вирішити гостру проблему сміттєзвалищ, відсутності сміттєпереробки та розширеної відповідальності виробника. Закон набуде чинності 9 липня 2023 року.

– Цей закон відповідає 98-ій рамковій Директиві і є першим, але важливим і серйозним кроком на шляху нашої європейської інтеграції в частині імплементації принципів управління відходами, – відзначив директор Департаменту з питань управління відходами та екологічної безпеки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Філоненко.

Як воно працює?

Проте, аби реформа була успішною і принесла бажаний результат, громади мають бути готовими до неї. Допомогти у цьому може стратегічне планування на рівні територіальних громад.

– При плануванні системи управління відходами варто окреслити цілі та цільові показники, врахувати управління потоками відходів (побутові відходи, відходи упаковки, небезпечні, медичні відходи тощо), забезпечення реалізації, регіональний план дій, – розповів Олександр Ігнатенко, національний експерт з управління відходами, співавтор законодавчих та підзаконних актів реформи управління відходами, які розроблялися в рамках роботи проєкту APENA 3.

Однією зі складових частин підготовки регіональної стратегії управління відходами є аналіз морфологічного складу побутових відходів. Подібну роботу у спільному проєкті "Дослідження стану сектору управління твердими побутовими відходами під час російської агресії в Україні у приймаючих громадах" проводили ГО "Нуль відходів Львів" та ГО "Еколтава", кожна у своєму місті відповідно. Результати аналітики представили під час вебінару.

"За нашими результатами у Полтаві вийшло, що органічних відходів найбільше в наших контейнерах для сміття. У нас в місті розташовані баки для роздільного збору сміття. Але протягом дослідження ми виявили низький рівень сортування відходів. Люди все сміття скидають у бак для змішаних відходів", – розповіла координаторка проєктів громадської організації "Еколтава" Надія Гроза.

За результатами дослідження у Львові ситуація подібна. Значну кількість у сміттєвих контейнерах становлять харчові відходи.

сортування сміття

– Серед висновків, які можна зробити за результатами дослідження: роздільний збір органіки з подальшою переробкою має стати пріоритетом управління ТПВ. Потрібно оновити методичні рекомендації щодо визначення морфологічного складу ТПВ, доопрацювати Проєкт класифікації відходів, реформу управління відходами в частині ТПВ реалізовувати на основі реальних даних про морфологічний склад ТПВ, – підсумувала виконавча директорка ГО "Нуль відходів Львів" Ірина Миронова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: