fbpx
Сьогодні
21:15 23 Лют 2023

77% НГО допомагають тим чи іншим чином ЗСУ, а українські ЗМІ пишуть про волонтерські ініціативи в 10 разів частіше, ніж раніше: дослідження

Результати соціологічного дослідження показали, що 77% НГО допомагають тим чи іншим чином ЗСУ. А українські ЗМІ пишуть про волонтерські ініціативи в 10 разів частіше, ніж раніше.

Про це пише Рубрика.

У вівторок, 21-го лютого в Києві відбулась презентація соціологічного дослідження "Громадянське суспільство в Україні в умовах війни — 2022".

Дослідження ілюструє стан українського громадянського суспільства в умовах війни. Зокрема експерти проаналізували досвід адаптації та роботи громадських і благодійних організацій, а також волонтерських та гуманітарних ініціатив після повномасштабного вторгнення.

Так, в ньому йдеться про те, що з початком повномасштабної війни лише на рахунки НБУ та у три найбільші благодійні фонди ("United24", БФ "Повернись живим" та БО "Благодійний фонд Сергія Притули") українці та іноземці перерахували понад 33,96 млрд грн. Це майже 1 млрд доларів.

За даними дослідження, кількість зареєстрованих благодійних організацій в Україні за 2022 рік збільшилася майже у 8 разів (6 367 нових БО). Натомість кількість реєстрацій нових  громадських організацій зменшилася майже вдвічі (2 760 нових ГО).

77% опитаних громадських та благодійних організацій тим чи іншим чином допомагають ЗСУ. Близько 90% складає гуманітарна допомога, майже 70% — інформаційна підтримка. І орієнтовно 50% організовують збори на потреби ЗСУ.

Про благодійні та волонтерські ініціативи ЗМІ згадували понад 98 тис.разів за 10 місяців повномасштабної війни. Для порівняння, це у 10 разів більше, ніж було минулого року.

За даними опитування зміни стосуються не тільки поведінки НГО. Донорські організації також відреагували на події, збільшивши свої проєктні портфелі, та послабивши вимоги до звітності грантоотримувачів.

Також, доволі несподівано, але серед керівників громадських та благодійних організацій значно переважають чоловіки (72% і 62% відповідно), тоді як керівниці профспілок та ОСББ — зазвичай жінки (62% та 53% відповідно).

Опитування проводилося з 9 грудня 2022 року по 4 січня 2023 року. В опитуванні взяли участь 1519 представників громадських і благодійних організацій з усіх областей України, також у вибірку потрапило 0,6% організацій, переміщених за кордон.

"Від 24-го лютого організації громадянського суспільства ще раз довели, що вони є надійною опорою для держави, ЗСУ та громадян, які опинилися в скруті через війну.  ІСАР Єднання своєю чергою, як громадська організація, має за мету посилити громадський сектор, покращити середовище, в якому функціонують неприбуткові організації, щоб вони продовжували виконувати свої місії.

Тому ми ініціювали це дослідження, щоб краще зрозуміти потреби та проблеми сектору, продемонструвати їхню роль у повномасштабній війні. А також проаналізувати, які нові програми та ініціативи варто розробити, щоб підтримати громадянське суспільство України", — зазначив виконавчий директор  ІСАР Єднання Володимир Шейгус.

"Мене вразив дуже великий ступінь адаптації, яке продемонструвало наше громадянське суспільство і можливості працювати у надскладних умовах. Ми пережили травматичний досвід. З початком повномасштабної війни робота міжнародних донорів завмерла на певний період, поки всі роздивлялися, що відбувається, але організації продовжили працювати і переорієнтувалися дуже швидко.

80% організацій взагалі не припиняли свою роботу за основними напрямками. Завдяки цьому люди, які постраждали, ЗСУ, суспільство відчували підтримку. Ми бачимо велику кількість новостворених організацій.

З того, що найбільше занепокоює – те, що системна робота, яка розпочалася до цього, пов'язана з проблемами децентралізації, реформування системи влади, правова реформа, охорона здоров'я, освіта – усе це дуже постраждало під час пандемії, і всі ці проєкти на жаль зараз переносяться на другий план, і в цьому є певні ризики довгострокових проблем", – підсумувала Наталя Харченко, виконавча директорка Київського міжнародного інституту соціології.

Довідка

Дослідження проводилося Київським міжнародним інститутом соціології у межах проєкту  "Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства", що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: