fbpx
Сьогодні
17:01 22 Лют 2023

Українська урбаністка розповіла про те, хто має долучитись до відбудови: чим вища експертиза, тим далі від прийняття рішень

Фото: Ілюстративне

Українська урбаністка розказала, як наразі відбудовують Миколаїв й Харків, та як відновити інші міста.

Про це пише Рубрика.

Із початку повномасштабного вторгнення населення Харкова та Миколаєва зменшилося майже вдвічі. У зв'язку з цим постає виклик — визначити, якими хочуть бачити ці міста люди, які житимуть в них після війни. Такою думкою поділилась українська урбаністка та магістриня Міського планування в Університеті штату Іллінойс у Чикаго Євгенія Дулько під час лекції "Від Миколаєва до Харкова: яке майбутнє українських міст після війни". Запис лекції можна переглянути за посиланням. Захід відбувся 9 лютого, як частина курсу з урбаністики, який організовує STEM is FEM в рамках програми "Мріємо та діємо".

На прикладі Миколаєва та Харкова Євгенія розказала про процеси української відбудови. Спікерка акцентувала на тому, що саме українці мають вирішувати, якими будуть їхні міста після відновлення. Попри те, що міжнародні партнери надають допомогу, необхідно пам'ятати, що не всі вони мають досвід роботи в Україні чи розуміння українського контексту.

До того ж, згідно з дослідженням Євгенії, часто учасники відбудови з найвищою експертизою мають найменший доступ до ухвалення просторових рішень. Тому важливо більше залучати місцевих архітекторів у проєкти з відновлення міст.

Так, у 2022 році харківська архітектурна спільнота консолідувалася і зараз бере активну участь в процесах відбудови. Прикладами таких проєктів, у яких місцеві виступають локальними експертами, є UN4Kharkiv від ООН та коаліція "Ro3kvit", яка розробляє рішення для міських і сільських середовищ та інфраструктури. Така задіяність експертів відрізняє процеси у Харкові та Миколаєві. З іншого боку, мешканців останнього більше інформують про хід відновлення.

Є й відмінності в акцентах поточної відбудови – вони залежать від характеру руйнувань у містах. Наприклад, в Миколаєві більшу увагу приділяють відновленню критичної інфраструктури, зокрема водопостачальної, а в Харкові — відновленню житла.

Разом з цим Євгенія Дулько зазначила, що попри регіональні особливості, відбудова в обох містах має основні спільні риси. Важливим є те, що там паралельно відбувається і планування глобального відновлення, і поточні ремонтні роботи — оскільки вони необхідні для життя міст сьогодні. Також і в Миколаєві, і в Харкові проводили опитування серед жителів — вони могли поділитися з міською радою власними ідеями щодо відбудови.

Лекція була організована в рамках онлайн курсу з урбаністики, який проводять STEМ is FEM за підтримки "Мріємо та діємо". Протягом чотирьох місяців учасниці відвідують лекції та практичні заняття, на яких розробляють власні проєкти для відбудови українських міст. Невдовзі на дівчат чекає захист робіт, найкращі з яких матимуть шанс на реалізацію.

"В рамках курсу ми також проводимо відкриті лекції: їх читають досвідчені урбаністи та архітектори для всіх охочих. Вже відбулось сім заходів, на яких українські та міжнародні експерти ділились власним досвідом та баченням відбудови зруйнованих міст", — поділився ініціатор STEM is FEM та засновник Roosh Сергій Токарєв.

За анонсами подій можна слідкувати на сторінках STEM is FEM у соцмережах: Facebook та Instagram.

Довідка

Освітній курс з урбаністики втілюється в межах програми "Мріємо та діємо", яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром "Розвиток корпоративної соціальної відповідальності" (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: