fbpx
Сьогодні
09:59 22 Лют 2023

Оголосили переможців грантового конкурсу “Сади для Перемоги”

English version here

Організатори грантового конкурсу для громад "Сади для Перемоги" спільно з Благодійним фондом "МХП-Громаді" обрали переможців, які отримають фінансування для реалізації ідей із підтримки локальної продовольчої безпеки чи розвитку сільського господарства. Переможцями стали 8 громад: 

  1. Білозірська Черкаської обл.
  2. Бобрицька Черкаської обл.
  3. Краснопільська Вінницької обл.
  4. Миронівська Київської обл.
  5. Новопокровська Дніпропетровської обл.
  6. Пирятинська Полтавської обл.
  7. Чернівецька Вінницької обл.
  8. Чигиринська Черкаської обл.

Конкурс стартував у вересні. Його організували  ініціатива "Сади Перемоги" від проєкту SURGe, що фінансується Урядом Канади, та БФ "МХП-Громаді" у партнерстві з Міністерством аграрної політики та продовольства України. До участі в конкурсі подали заявки майже 80 громад, які мають ідеї з покращення своєї ситуації з продзабезпеченням. Громади, які перемогли в конкурсі, отримають фінансування у розмірі до 250 тис. грн. 

"Ми бачимо велику активність серед громад на прикладі цього конкурсу. Це говорить про те, що вони цілком розуміють свою відповідальність за власну продбезпеку і розвиток. І не лише розуміють, а й шукають шляхи досягнення своїх цілей. В умовах війни це питання особливо гостре: як забезпечення населення громад харчами, так і фінансова допомога ззовні. Тому ми з партнерами раді створити можливості для тих, хто попри все прагне розвиватися", – зазначив директор Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України Ігор Віштак.

"За останній рік громади зіткнулися з різними проблемами продовольчої безпеки – від нестачі певних продуктів харчування і до відсутності доступу до них для різних категорій населення. Тож для нас важливо, що громади не лише розуміють ризики, пов'язані з продбезпекою, а й розробляють плани дій для недопущення та подолання ризиків. І навіть більше – вирішуючи сьогоднішні проблеми, закладають основу для розвитку місцевого бізнесу та сталих змін в громадах. Саме такий підхід ми популяризуємо в ініціативі "Сади Перемоги" і раді, що завдяки цьому конкурсу ще 8 громад посилять свою спроможність та продовольчу безпеку", – зазначає Тетяна Лебухорська, керівниця напрямку продовольчої безпеки проєкту SURGe.

"Продовольча безпека в громадах – один з пріоритетних напрямів нашої роботи. При цьому не стільки надання вже готових рішень чи прямої допомоги, скільки навчання пошуку шляхів визначення продуктових потреб і їхнього забезпечення. Тому ми раді бачити, що так багато громад подалися на конкурс, пройшли навчальні курси. Усе це разом закладає хороший фундамент для  свідомого, дорослого, самозарадного підходу до продовольчої безпеки громади, регіону, а відтак всієї України", – ділиться Тетяна Волочай, директорка БФ "МХП-Громаді".

У межах конкурсу  зацікавлені громади брали участь в освітніх вебінарах, де експерти  розповідали про стратегію, розробку та втілення комплексного плану продовольчої безпеки. Також навчали в питаннях проєктного менеджменту й подання грантових заявок.

Кошти гранту громади зможуть використати на техніку для обробки землі, на необхідні засоби для вирощування, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції, впровадження новітніх технологій та інші заходи, що сприяють підвищенню продовольчої безпеки. 

Термін реалізації проєктів – від 2 до 12 місяців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: