fbpx
Сьогодні
14:43 22 Лют 2023

Данія через Nefco підтримує критично важливу інфраструктуру теплопостачання в Україні на суму 4,5 мільйона євро

Навмисне знищення Росією української інфраструктури призвело до того, що кілька українських міст намагаються забезпечити базові потреби своїх громадян в електроенергії, опаленні та водопостачанні. Данське фінансування спрямоване на тимчасове відновлення та довгострокові інноваційні рішення для підтримки роботи інфраструктури централізованого теплопостачання на сході України.

Данія – одна з країн,  що роблять найбільший внесок в допомогу Україні, беручи до уваги розмір її території. Гуманітарна робота та зусилля з відбудови спрямовуються через ряд обраних партнерів. Завдяки своєму багаторічному та різноплановому практичному досвідові фінансування екологічних проєктів, а також прямій роботі з українськими містами, Nefco є одним із стратегічних партнерів Данії.

 Близько 4,5 мільйона євро додаткового фінансування з Данії було спрямовано через Nefco, забезпечивши постачання нових мобільних контейнерних котелень, які були доставлені до України. Ці 20 газових котелень потужністю 39 МВт забезпечать централізованим опаленням понад 180 тис. осіб, що становить 80% від загальної кількості населення міста, де вони будуть встановлені. Близько 10% українців, які отримають допомогу, є внутрішньо переміщеними особами.

«Данія та Україна є дуже близькими партнерами, і приємно бачити, що наше партнерство також може забезпечувати підтримку критично важливої інфраструктури теплопостачання у Східній Україні. Підтримка роботи системи теплозабезпечення має вирішальне значення для стійкості та боєздатності України. Крім того, це також позитивно впливає на скорочення викидів CO2 в Україні», – прокоментував Оле Егберг Міккельсен, посол Данії в Україні.

Профінансований проєкт зможе забезпечити близько 30-40% потреби громадян в теплопостачанні. Заходи включають монтаж нових котлів, прокладання нових труб, профілактичні кроки для запобігання замерзанню систем теплопостачання взимку, а також технічне обслуговування систем для забезпечення їх надійної безперервної роботи.

Нові котли забезпечать більш ефективне виробництво тепла, а отже, дозволять зменшити споживання газу приблизно на 1,70 млн. кубометрів на рік. Це призведе до щорічного скорочення CO2 на близько 3400 тонн.

«Ми дуже раді, що можемо продовжувати співпрацю з данською Програмою фінансування сталої інфраструктури Danida (DSIF) в рамках цього та інших проєктів в Україні задля підтримки та екологізації критичної інфраструктури. Важливість цієї підтримки з боку Данії неможливо недооцінити, і вона вкрай необхідна в ці надзвичайно складні часи», – прокоментував Бо Нюхус, інвестиційний директор Nefco.

З 2021 року Nefco забезпечує управління грантовими коштами для данської Програми фінансування сталої інфраструктури Danida (DSIF), що фінансується Міністерством закордонних справ Данії. Нині, незважаючи на війну, тривають три проєкти. Мета полягає в започаткуванні нових проєктів та швидкій відбудові інфраструктури у кращій якості протягом наступних років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: