fbpx
Сьогодні
17:04 17 Лют 2023

Іспанія законодавчо запровадила "менструальну відпустку" та дозволила неповнолітнім дівчатам без згоди батьків робити аборти

Іспанія першою у Європі ухвалила закон, який дозволяє жінкам з особливо болісними менструаціями брати оплачувану кількаденну відпустку з роботи, а також проводити аборти неповнолітнім дівчатам без згоди батьків.

Про це пише Euronews, повідомляє Рубрика.

Закон дає право на триденну відпустку з можливістю продовження до п'яти днів для тих, у кого є періоди непрацездатності через болісні менструації. Для відпустки потрібна довідка від лікаря, а державна система соціального забезпечення оплачуватиме рахунок.

Раніше іспанське видання El Dia повідомляло, що торік компанія Kantar провела дослідження за участю 2000 жінок. Згідно з результатами, кожна друга іспанка страждає через менструальний біль, і найбільше потерпають жінки від 18 до 34 років.

В Іспанії також почнуть безплатно видавати засоби жіночої гігієни в деяких установах, як-от навчальні заклади та в'язниці.

Коли законопроєкт уперше оприлюднили минулого року, він також мав на меті скасувати або скоротити податок на додану вартість на окремі засоби жіночої гігієни. Зрештою це положення виключили, але очікується, що його відновлять під час наступного урядового загального перегляду бюджету.

Також, тепер підліткам від 16 років буде дозволено робити аборт у будь-якій державній лікарні без згоди батьків або законних опікунів.

Закон також передбачає нову оплачувану передпологову відпустку з 36-го тижня вагітності до моменту пологів, надання безплатних засобів контрацепції, а також заборону сурогатного материнства, оголошуючи цю практику формою насильства над жінками.

Рубрика:
Здоров'я Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: