fbpx
Сьогодні
16:45 16 Лют 2023

Настоятель "Свято-Казанської" парафії УПЦ МП проведе 7 років за ґратами: вів підривну діяльність, підтримував загарбників

До 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна суд засудив настоятеля Свято-Казанської парафії Горлівської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату) у смт Ярова Лиманської громади, що на Донеччині.

Як пише Рубрика, про це повідомили Служба безпеки України, Офіс генерального прокурора.

Правоохоронні органи не називають імені фігуранта, але настоятелем Казанського храму у селищі Ярова є протоієрей Микола Зірка.

Суд ухвалив вирок настоятелю "Казанської" парафії смт Ярова Горлівської єпархії УПЦ МП, адже прокурор у суді довів: у травні 2022 року священнослужитель вступив у змову з військовими армії країни-агресора.

За даними СБУ, настоятель парафії УПЦ (МП) під час тимчасової окупації району публічно виправдовував збройну агресію рф і закликав місцевих жителів підтримати загарбників.

Крім того, він агітував парафіян взяти участь у псевдореферендумі та "проголосувати" за "приєднання" регіону до росії.

За вказівкою росіян священик організував збір мешканців у приміщенні місцевого клубу. Користуючись повагою серед селян, він повідомив, що Ярова перебуває під контролем військ рф.

Також настоятель храму запропонував підтримати кандидатуру нового "голови" селища, який мав діяти у складі місцевої окупаційної адміністрації.

Після деокупації українськими захисниками населеного пункту колаборанта арештували.

Суд визнав священика винним у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України). Йому призначено покарання – 7 років ув'язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком 12 років із конфіскацією майна.

Голова СБУ Василя Малюка зазначив: "СБУ робить все, аби жоден зрадник України та колаборант не уникнув відповідальності. Окрему увагу приділяємо тим, хто прикриваючись рясою, працює на ворога.

Підкреслюю – наявність ряси і кадила не є обтяжуючою обставиною, але вони також жодним чином не звільняють зрадників від законного покарання. Тож вирок суду – ще один чіткий сигнал усім колаборантам".

Довідка

Загалом у 2022 році СБУ відкрила 52 кримінальні справи, в яких фігурують 55 священнослужителів УПЦ (МП), у т. ч. 14 архієреїв церкви.

Майже 200 клірикам РПЦ заборонено в'їзд в Україну.

Також запроваджено низку санкцій стосовно функціонерів УПЦ (МП) та РПЦ.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: