fbpx
Сьогодні
11:47 16 Лют 2023

Лукашенко вказав на умову, при якій білоруська армія приєднається до російської у війні

Фотог: Белта

Білоруська армія долучиться до російської у війні тільки у разі прямого нападу на Білорусь.

Про це заявив самопроголошений лідер Білорусі Александр Лукашенко заявив, повідомляє державне агентство Білорусі "Белта".

Самопроголошений лідер Білорусі підкреслив, що це стосується не тільки України, а й інших сусідів.

"Я готовий разом із росіянами воювати з території Білорусі лише тільки в одному поки що випадку: якщо звідти хоч один солдат прийде на територію Білорусі вбивати моїх людей. Якщо вони здійснять агресію проти Білорусі, відповідь буде найжорстокішою. І війна набуде зовсім іншого характеру", – підкреслив білоруський лідер.

Лукашенко висловив впевненість, що Україна була лише приводом для розв'язання війни, до якої штовхав Захід.

"Ви Росію звинувачуєте. О, це ви хочете руками поляків розчленувати Україну", – сказав білоруський "глава".

У самопроголошеного президента записали, чи можлива агресія з боку Білорусі щодо України.

"Ми мирні люди. Ми знаємо, що таке війна. Ми не хочемо війни. І ми в жодному разі не збираємося вводити свої війська на територію України. Якщо тільки ви звідти не здійсните агресію на територію Білорусі. Ось моя відповідь. Вона дана давно", наголосив він.

Лукашенко також нагадав, що росія є союзником Білорусі, у країн є спільне військове угруповання. Але навіть при цьому росія ніколи не просила, щоб Білорусь почала війну проти України, запевнив він.

Лукашенко також озвучив дані своєї розвідки про те, що Захід хоче втягнути Білорусь у війну і буквально мріє про це. Це дало б змогу, з урахуванням протяжності кордонів Білорусі, додатково розтягнути фронт на 2,5 тис. кілометрів. Таким чином ускладнилася б ситуація для військ Білорусі та росії.

"Правильний розрахунок. Але порожній, безглуздий. Ми вам цього шансу не дамо. Але якщо тільки ви посмієте ступити на нашу землю, відповідь буде страшною. Західники знають, як і якою зброєю", – заявив Лукашенко.

Також самопроголошений президент заявив, що білоруська армія в мирний час нараховує 75 тисяч військових. Проте при необхідності її чисельність модна збільшити до півмільйона.

"Війна нікому не потрібна. Поки сьогодні немає розширення цієї агресії, домовляймося про мир", – закликав глава держави.

При цьому Лукашенко почав переконувати, що Заходу та Україні потрібна війна, а не мирні переговори.

"Ви не просто не готові, це було б для вас страшною трагедією і катастрофою, якби зараз почалися мирні переговори. Вам потрібна війна", – сказав він.

Нагадаємо, лідерка білоруської опозиції у вигнанні Світлана Тихановська на початку лютого опублікувала звернення. Вона закликала білорусів розробити план дій на випадок ще більшого втягнення Білорусі у війну режимом Лукашенка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: