fbpx
Сьогодні
Фото 16:25 16 Лют 2023

Чернігівська Буча: фото з підвалу у Ягідному, де загарбники утримували селян, з'явилось на обкладинці журналу TIME

Фото: TIME

Учергове темі війни в Україні щотижневий американський журнал TIME присвятив обкладинку одного зі своїх випусків. На головній сторінці видання оприлюднили світлину підвалу школи в селі Ягідне на Чернігівщині, де російські агресори близько місяця утримували майже все його населення.

Про це пише TIME.

У виданні пригадують, що у перші ж дні окупації загарбники загнали селян у приміщення на 90 квадратів. Мешканці змушені були ходили в туалет у відра та спати стоячи. Унаслідок дій російських воєнних злочинців багато людей були вбиті, а також селяни помирали він нелюдських умов життя.

Журналісти зазначили, що через рік війни деякі місця в Україні – київське передмістя Буча, південне місто Маріуполь – відомі світу тим, що російські війська зробили там із мирним населенням.

До цього списку видання вирішило додати і крихітне село Ягідне, яке розташоване на півночі країни і було прямо на шляху російської армії у лютому 2022-го.

"У підвалі, де ціле українське село провело жахливий місяць у полоні", – так номер від 27 лютого – 6 березня 2023 року з фото підвалу в Ягідному анонсували у Twitter журналу.

Фото: TIME

На своєму сайті TIME опублікував репортаж української журналістки Світлани Ославської.

Вона розповіла про те, що довелося пережити мешканцям Ягідного після того, як 3 березня 2022 року село окупували російські військові. Так на обкладинці цього номера видання й з'явилася їхня фотографія, зроблена у підвалі місцевої школи.

Авторка знімка – мешканка села Ольга Мєняйло, яка вела щоденник протягом часу примусового перебування там.

Фото: TIME

У статті про село журналісти нагадали, що російські війська вигнали жителів Ягідного з їхніх будинків у підвал школи. Саму ж будівлю перетворили на свою штаб-квартиру. До відходу 30 березня 2022 року росіяни тримали там майже все населення – 368 мешканців, враховуючи дітей і пенсіонерів.

Фото: TIME

Там було так тісно. Їжу доводилося добувати. Вентиляції не було, тому один із літніх чоловіків збожеволів і помер.

Російські ж військові не дозволяли одразу ховати загиблих. А коли нарешті це зробили, то відкрили вогонь на похованні. Селяни вимушені були стрибали в яму з тілами загиблих односельців.

Фото: TIME

"За минулі місяці ті, хто вижив, розповіли про свій досвід одне одному і слідчим, які працюють в ім'я справедливості. Їхнє ув'язнення в підвалі через рік після вторгнення військ Путіна 24 лютого може служити мікрокосмом садизму, що прийшов із окупантами. Але багатьом тим, хто вижив, на думку спадає порівняння з концтабором", – пише TIME.

Фото: TIME

На сайті видання репортаж доступний двома англійською та українською мовами. Його журналісти зробили в партнерстві з The Reckoning Project, "який об'єднав силу сторітелінгу та юридичної відповідальності, щоб протистояти дезінформації та безкарності в Україні". Публікація містить фото й відеоматеріали, які зробили учасники The Reckoning Project.

На своїй сторінці у Facebook співзасновниця The Reckoning Project, редакторка і журналістка Наталя Гуменюк розповіла про те, як вона з колегами побувала у селі на початку квітня.

За її словами, тоді мешканці села, які пережили окупацію й тортури з боку загарбників, "ще дуже хотіли говорити".

"Згодом там було дуже багато медійників, які робили важливі історії, але жителям було тяжко вкотре давати коментарі.

Все ж ми поверталися через місяці, щоб також розібратися і з тим, хто був відповідальний за той самий підвал, побачити тип злочинів, які чинили військові (бо всі говорили про тувинців, але за підвал відповідали солдати з Уралу).

Там не просто трагедії і жахи, а конкретні дії – як от розстріл людей під час похорон, приниження, все – від того, як годували макаронами на дизелі, до поводження з дітьми", – написала Гуменюк.

Також вона зазначила, що паперові примірники цього номера журналу будуть доставлені мешканцям Ягідного і увійдуть до експозиції майбутнього музею, який планують там створити.

Зазначимо, що невелике село Ягідне на Чернігівщині, яке майже місяць було окуповане росіянами, місцеві жителі називали "Чернігівською Бучею". Адже там загарбники так само розстрілювали беззбройних мирних мешканців та знищували їхні будинки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: