fbpx
Сьогодні
15:01 15 Лют 2023

Столтенберг заявив, що на цей час для НАТО пріоритетом є не членство України, а перемога у війні

English version here

На цей момент пріоритетом для Північноатлантичного Альянсу є не членство України, а допомога їй із тим, щоб вона перемогла у протистоянні з російською агресією.

Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг журналістам 15 лютого на пресконференції після міністерської зустрічі НАТО, повідомляє кореспондент "Європейської правди" з Брюсселя.

"Що стосується України, позиція НАТО не змінилась. Ми не раз говорили, що Україна стане членом Альянсу, але зараз він зосереджений на тому, щоб гарантувати перемогу України у війні.

Бо єдиний шлях для інтеграції й подальшого руху України до тіснішого євроатлантичного співробітництва – забезпечити, щоб Україна взяла гору як суверенна держава", – зазначив Столтенберг.

Генсек Альянсу наголосив, що нині союзники в НАТО зосереджені на тому, щоб Україна "отримала зброю, поставки, боєприпаси, яких потребує для витіснення російських загарбників".

"Ми також працюємо над більш довгостроковим партнерством, щоб допомоги Україні перейти з радянських доктрин і озброєнь на стандарти НАТО, покращити взаємосумісність, провести реформу безпеки й оборони. І це наблизить Україну до Альянсу", – додав очільник НАТО.

Нагадаємо, 30 вересня Володимир Зеленський оголосив про підписання Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу.

Він також закликав західних партнерів втілити підготовлені Україною пропозиції гарантій безпеки, викладені в Київському безпековому договорі.

Своєю чергою Генсек НАТО заявив, що Україна має право подати заявку на членство, але пріоритет зараз – допомога.

Президент Литви Гітанас Науседа раніше висловив сподівання, що на саміті НАТО в липні у Вільнюсі будуть знайдені нові формулювання щодо членства України в Альянсі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: