Союзники України вважають, що на цей час є нагальна потреба в боєприпасах та ППО, а літаки – не в пріоритеті

Додаткові зобов'язання щодо надання Україні боєприпасів і засобів протиповітряної оборони викладуть 14 лютого на черговій зустрічі західні столиці.

Про це пише Financial Times з посиланням на офіційних осіб, пише ЄП.

Зазначають, що напередодні Київ та НАТО попереджали про нестачу боєприпасів, з якою стикаються українські військові в умовах повномасштабного вторгнення росії.

Водночас, у західних столицях зростає стурбованість наслідками напружених ланцюгів постачання оборонної продукції і зменшенням внутрішніх запасів.

І саме на фоні всіх цих подій і повинні з'явитися нові обіцянки військової підтримки.

Ці нагальні потреби переважають над довгостроковими запитами на матеріальні засоби. А саме, такі як винищувачі або швидкі поставки західних бойових танків, заявили офіційні особи. До уваги беруть новий наступ росії, який, за заявою НАТО в понеділок, 13 лютого, вже розпочався.

"Україна каже нам, що їм дійсно потрібні боєприпаси і додаткові засоби протиповітряної оборони", – сказав західний чиновник.

Представник США сказав, що винищувачі менш важливі в найближчій перспективі, оскільки Україна прагне зберегти перевагу.

"На чому ми дійсно повинні зосередитися зараз, так це на здатності України захищати повітря, і вони будуть робити це за допомогою зенітної артилерії, оснащеної відповідними боєприпасами.

Винищувачі не є і не будуть настільки ж ефективними проти російських військово-повітряних сил, як інтегрована система протиповітряної оборони", – сказав американський чиновник.

Він додав: "Ця війна виявилася артилерійською дуеллю з використанням великої кількості артилерійських боєприпасів з обох сторін. Міжнародне співтовариство намагатиметься продовжувати постачати Україні артилерію, необхідну для її захисту".

Підтримка протиповітряної оборони вважається необхідною через занепокоєння щодо відносно незменшеного потенціалу російських військово-повітряних сил.

Західні офіційні особи занепокоєні тим, що вони можуть бути розгорнуті під час весняного наступу Москви, який відбудеться після місяців російських відступів на півдні і сході України.

За словами двох посадовців, на зустрічі також можуть обговорюватися питання укладення більшої кількості прямих контрактів між Києвом і західними оборонними компаніями за посередництва і фінансування країн-членів Альянсу.

Це дозволило б впорядкувати потік поставок від виробничої лінії до місця розгортання.

"Війна в Україні споживає величезну кількість боєприпасів і виснажує запаси союзників. Нинішні витрати України на боєприпаси в багато разів перевищують наші нинішні темпи виробництва", – заявив у понеділок генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Нагадаємо, що 14 лютого представники оборонних відомств близько 50 країн-союзників України зібралися в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі на чергове засідання групи.

Вона вперше зібралася на американській авіабазі Рамштайн в Німеччині незабаром після початку війни.

Довідка

Контактна група з питань оборони України (UCG) була сформована після російського вторгнення в Україну. Станом на 15 червня 2022 року до неї входили міністри оборони понад 50 країн. Її очолює міністр оборони США Ллойд Остін.

Свіжі дописи

  • Новини

G7 у червні має ухвалити рішення щодо російських активів: міністр юстиції розповів про можливі сценарії

Дискусії щодо використання заморожених активів РФ для допомоги Україні досі тривають. Колективне рішення буде озвучене… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Київська дитяча залізниця відкрила літній сезон подорожей

Київська дитяча залізниця відкрила літній сезон-2024. З цієї нагоди для відвідувачів влаштували концерт, інтерактивні розваги та майстер-класи.… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Зеленський: Україні потрібно щонайменше 7 систем Patriot

Україні потрібно щонайменше сім систем ППО "Patriot" для захисту неба від російських атак. При цьому у… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

На Міжнародному книжковому ярмарку в Буенос-Айресі відкрили український національний стенд

Відбулося офіційне відкриття Українського національного стенда у рамках 48-го Міжнародного книжкового ярмарку в Буенос-Айресі. Як… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

У Хмельницькому учасники благодійного забігу зібрали 450 тисяч гривень на РЕБ для прикордонників

У Хмельницькому відбувся благодійний забіг “Сталевий кордон 2.0” на підтримку бойових підрозділів прикордонників. У межах… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Шмигаль оглянув хід будівництва захисту енергооб’єктів Волинської та Львівської областей

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей оглянув хід будівництва другого… Читати більше

Saturday April 27th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.