fbpx
Сьогодні
11:25 14 Лют 2023

Союзники України вважають, що на цей час є нагальна потреба в боєприпасах та ППО, а літаки – не в пріоритеті

English version here

Додаткові зобов'язання щодо надання Україні боєприпасів і засобів протиповітряної оборони викладуть 14 лютого на черговій зустрічі західні столиці.

Про це пише Financial Times з посиланням на офіційних осіб, пише ЄП.

Зазначають, що напередодні Київ та НАТО попереджали про нестачу боєприпасів, з якою стикаються українські військові в умовах повномасштабного вторгнення росії.

Водночас, у західних столицях зростає стурбованість наслідками напружених ланцюгів постачання оборонної продукції і зменшенням внутрішніх запасів.

І саме на фоні всіх цих подій і повинні з'явитися нові обіцянки військової підтримки.

Ці нагальні потреби переважають над довгостроковими запитами на матеріальні засоби. А саме, такі як винищувачі або швидкі поставки західних бойових танків, заявили офіційні особи. До уваги беруть новий наступ росії, який, за заявою НАТО в понеділок, 13 лютого, вже розпочався.

"Україна каже нам, що їм дійсно потрібні боєприпаси і додаткові засоби протиповітряної оборони", – сказав західний чиновник.

Представник США сказав, що винищувачі менш важливі в найближчій перспективі, оскільки Україна прагне зберегти перевагу.

"На чому ми дійсно повинні зосередитися зараз, так це на здатності України захищати повітря, і вони будуть робити це за допомогою зенітної артилерії, оснащеної відповідними боєприпасами.

Винищувачі не є і не будуть настільки ж ефективними проти російських військово-повітряних сил, як інтегрована система протиповітряної оборони", – сказав американський чиновник.

Він додав: "Ця війна виявилася артилерійською дуеллю з використанням великої кількості артилерійських боєприпасів з обох сторін. Міжнародне співтовариство намагатиметься продовжувати постачати Україні артилерію, необхідну для її захисту".

Підтримка протиповітряної оборони вважається необхідною через занепокоєння щодо відносно незменшеного потенціалу російських військово-повітряних сил.

Західні офіційні особи занепокоєні тим, що вони можуть бути розгорнуті під час весняного наступу Москви, який відбудеться після місяців російських відступів на півдні і сході України.

За словами двох посадовців, на зустрічі також можуть обговорюватися питання укладення більшої кількості прямих контрактів між Києвом і західними оборонними компаніями за посередництва і фінансування країн-членів Альянсу.

Це дозволило б впорядкувати потік поставок від виробничої лінії до місця розгортання.

"Війна в Україні споживає величезну кількість боєприпасів і виснажує запаси союзників. Нинішні витрати України на боєприпаси в багато разів перевищують наші нинішні темпи виробництва", – заявив у понеділок генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Нагадаємо, що 14 лютого представники оборонних відомств близько 50 країн-союзників України зібралися в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі на чергове засідання групи.

Вона вперше зібралася на американській авіабазі Рамштайн в Німеччині незабаром після початку війни.

Довідка

Контактна група з питань оборони України (UCG) була сформована після російського вторгнення в Україну. Станом на 15 червня 2022 року до неї входили міністри оборони понад 50 країн. Її очолює міністр оборони США Ллойд Остін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: