fbpx
Сьогодні
14:24 14 Лют 2023

8 танків Leopard 2 і до 4 танків спеціального призначення вирішила передати Норвегія українським Силам оборони

Фото: Getty Images

Норвегія вирішила передати Збройним силам України вісім танків Leopard 2 і до чотирьох танків спеціального призначення.

Про це інформують у повідомленні Міноборони Норвегії, пише ЄП.

"Рішення про надання танків і танків спеціального призначення було прийнято після тісного діалогу як з начальником Генерального штабу, так і з іншими європейськими країнами.

Війна в Україні наближається до критичної фази, і вони залежать від своєчасної та суттєвої підтримки.

Ми також зробимо свій внесок у навчання та підготовку українських танкістів у Польщі разом з іншими країнами-союзниками. Ця допомога є важливим і вкрай необхідним внеском", – заявив міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам.

Зазначимо, що 26 січня Норвегія оголосила про свою готовність долучитися до міжнародної передачі танків Україні.

"Оскільки зараз як ніколи важливо підтримати боротьбу України за свободу, ми вирішили передати Україні 8 танків і до 4 танків спеціального призначення. Кілька інших країн-союзників також вирішили передати танки", – заявив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре.

Які саме надати танки спеціального призначення в категорії броньованих інженерних та мостових будуть розглядатися з того, що найбільше потрібно Україні.

"Танковий пакет" також включатиме передачу боєприпасів та запасних частин.

Окрім того, Норвегія також зробить внесок у розмірі 250 млн норвезьких крон до Фонду ЄС-Україна, Європейського фонду миру.

Кошти будуть спрямовані на боєприпаси та запасні частини для Leopard 2. Це посилить ефект від норвезької пожертви, каже Грам.

"Норвезька військова підтримка України складається з пожертвувань з наших власних запасів, внесків у міжнародні спільні зусилля, пожертвувань обладнання безпосередньо від промисловості і навчання українських військових. На даному етапі ми вважаємо абсолютно необхідним надавати допомогу з наших власних запасів. Для норвезької та європейської безпеки життєво важливо, щоб російська агресія проти України не мала успіху", – заявив міністр оборони.

Як повідомляла Рубрика раніше, міністр оборони США Ллойд Остін перерахував країни, які почали підготовку до передання Україні бойових танків Leopard 2 або дали відповідне зобов'язання.

"Група країн, зокрема Німеччина, Польща, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія та Нідерланди, спільно працюють над переданням Україні бойових танків Leopard 2", сказав очільник Пентагону.

Нагадаємо, Федеральна рада безпеки Німеччини схвалила постачання Україні 178 танків Leopard 1 із промислових запасів.

Міністр оборони України Олексій Резніков після зустрічі з німецьким колегою у Києві повідомив, що Україна має отримати 80 Leopard 1 до кінця року, а перші два десятки мають надійти "до літа".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: