fbpx
Сьогодні
08:38 12 Лют 2023

Зеленський підписав указ про створення у Чернігові міської військової адміністрації

Було прийнято рішення створити у Чернігові міську військову адміністрацію: Президент України Володимир Зеленський підписав указ.

Про це йде мова в указі, який набув чинності 7 лютого.

Зазначають, що згідно із законодавством, на територіях, де запровадили воєнний стан, можуть створювати тимчасові органи влади — військові адміністрації.

Їх створюють для забезпечення дії Конституції та законів, організації заходів правового режиму воєнного стану, оборони, захисту критичної інфраструктури, охорони прав та низки інших функцій. Очолює військову адміністрацію начальник, якого призначає президент.

Як пояснював "Суспільному" виконавчий директор чернігівського відділення Асоціації міст України Микола Силенко, військові адміністрації в містах, селах та громадах створюють лише у виняткових випадках. Мова йде лише про території, де або немає місцевого самоврядування, або воно не справляється зі своєю функцією.

Серед таких прикладів Силенко наводить Ізюм, Куп'янськ та Херсон.

"Там, де є проблеми з місцевим самоврядуванням або колаборація тощо. Тобто там, де не спрацьовує місцева влада, де вона не справляється зі своїми безпосередніми функціями, перш за все з безпеки та оборони, там може вводитися військова адміністрація", — казав представник Асоціації міст України.

Водночас у Чернігові станом на 3 лютого Силенко не бачив причин вводити військову адміністрацію.

Голова Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус ще перед рішенням суду відсторонити міського голову Чернігова Владислава Атрошенка заявляв "Суспільному", що у разі такого вердикту у Чернігові є посадова особа, яка може замінити міського голову, — зокрема секретар міської ради.

Довідка

Нагадаємо, що Яворівський районний суд Львівської області 6 грудня вирішив позбавити мера Чернігова Владислава Атрошенка права обіймати посаду протягом року.

Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що в серпні Атрошенко дав розпорядження своєму водієві вивезти автівку дружини Tesla Model X за кордон.

Він діяв в умовах конфлікту інтересів, адже водій має забезпечувати транспортне обслуговування мера лише в межах виконання ним посадових обов'язків, зазначає НАЗК.

У відповідь на це рішення суду Атрошенко звинуватив представників Офісу президента у тиску на суд. Посадовець запевнив, що подаватиме апеляцію, тому що вважає це "справою честі".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: