Синій та жовтий стали кольорами Берлінале-2023

73-й Берлінський кінофестиваль стартує 16 лютого і водночас з ним після двох років пандемії коронавірусу повертається також європейський кіноринок EFM.

Про це повідомило видання Голос України 11 лютого.

Зазначається зокрема, що свято кіномистецтва триватиме до 26 лютого.

Стало відомо, що 18 стрічок із 19 країн змагатимуться в основному конкурсі, 15 із них — світові прем'єри. За головний приз кінофестивалю "Золотого ведмедя" (ведмідь – символ Берліна, він зображений на прапорі та гербі німецької столиці) боротимуться анімаційні, документальні, історичні фільми, комедії та мелодрами, драми, котрі відображають красу та багатогранність світу.

Організатори очікують також на гостя – Стівена Спілберга: йому вручать почесного "Золотого ведмедя" за заслуги впродовж усього його творчого життя.

"Головним майданчиком фестивалю знову стане Берлінський палац на Потсдамській площі. Через воєнне вторгнення рф в Україну з участі в фестивалі виключено російські інституції, делегації та осіб, котрі підтримують Кремль у цій ситуації. Також не запрошені російські фільми, створені за участі держави", – зазначається в дописі.

Організатори фестивалю заявили, що 73-й Берлінале став би великим святом, якби не війна. Цьогоріч його офіційними кольорами будуть синій і жовтий.

Окрім цього, відомо, що також буде представлений доробок українських кінематографістів. Зокрема, короткометражний ігровий фільм "Це побачення" Надії Парфан, котрий увійшов до конкурсної програми. Стрічка Надії Парфан розповідає про те, як столиця України під час повномасштабної війни продовжує жити.

"Київ у 2022-му. Камера передає емоції надзвичайного стану, викликаного війною", – так на сайті Берлінале описується фільм.

Демонструватиметься документальний фільм режисера Романа Любого "Залізні метелики", який розповідає про обставини катастрофи літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17 у небі Донбасу влітку 2014 року.

Також на кінофестивалі буде спеціальний показ документального фільму про російсько-українську війну "Superpower"/"Суперсила" американського актора та режисера Шона Пенна.

"Пенн був у Києві, знімаючи фільм із Зеленським, коли почалася війна в Україні, – заявив артдиректор Берлінале Карло Шатріан на прес-конференції. – Реальність змусила фільм перетворитися на щось менш комфортне та більш значуще. Ми дуже вдячні Шону Пенну та всій команді за те, що вони обрали Берлінале для показу цього фільму", – додав Шатріан.

Крім того, артдиректор Берлінале зазначив: "Берлінський кінофестиваль відбудеться рівно через рік після того, як спалахнула війна, і, можливо, показ цього фільму в Берліні має більш актуальне значення, ніж у будь-якому іншому місці. Тому, що ми поруч з Україною, тому, що в Берліні мешкають українці, а також через політичну цінність цього фільму… Для мене "Суперсила" – і я знаю, що він приверне багато уваги – це чудові двері, які дозволять вам увійти до дуже складного, детального опису того, що сталося, і всього, що ще відбувається в Україні досі".

Довідка

Прем'єра документальної стрічки "Не залишай мене позаду: історії виживання молодих українців" відбудеться на MTV 21 лютого і буде присвячена життю українських підлітків під час війни.

Свіжі дописи

  • Новини

Білий дім з міркувань безпеки не коментує доставку в Україну зброї

Процес постачання в Україну оборонної допомоги, про яку було оголошено минулого тижня, триває, однак адміністрація… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Уперше з 2024 року до Києва прибула представниця королівської сім’ї Британії – герцогиня Единбурзька

Напередодні до столиці прибула герцогиня Единбурзька Софі Хелен - дружина наймолодшого сина Єлизавети ІІ принца… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Сили оборони за минулу добу знищили ще понад 1200 окупантів та 39 ББМ

Минулої доби, 30 квітня, українські захисники ліквідували ще понад 1200 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Наслідки ракетного удару по Одесі: кількість загиблих зросла до 5 осіб та 4 людей у край важкому стані

Кількість загиблих ворожого ракетного удару по Одесі 29 квітня зросла до 5 людей: помер у… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Генштаб: протягом минулої доби на фронті відбулося 115 бойових зіткнень

Сили оборони відбили 33 атаки ворога на Бахмутському напрямку, утримали позиції та відбили штурми російських… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Усі розвідки партнерів поінформовані про загрози й перспективи, які є зараз, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні наголосив, що всі розвідки країн-партнерів поінформовані про наявні загрози… Читати більше

Monday April 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.