fbpx
Сьогодні
17:33 12 Лют 2023

Лубінець: на листи про вивезення українських дітей з Австрії до росії, Європейський інститут омбудсмена відповів відписками

English version here

Європейський інститут омбудсмена, на листи української сторони щодо вивезення двох українських дітей з Австрії до російської федерації, не надав "притомної відповіді".

Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів в інтерв'ю NV, пише Рубрика.

Він заявив, що дітей родом з Луганської області вивіз виконавчий секретар Європейського інституту омбудсмена (ЄІО) Йозеф Зігеле, який є представником Австрії.

Лубінець наголошує, що діти перебували на території Австрії цілком законно: були всі письмові дозволи від їхніх батьків, щоб відповідні органи України займалися їхнім переміщенням та проживанням в Австрії, вони офіційно були взяті на консульський облік в Австрії.

"Пан Зігеле їх забирає (ми зараз розбираємося, яким чином він це зробив) і фізично доставляє в росію. Ймовірно, він це зробив літаком через Анкару. Прилетів в Москву, де особисто їх передав представникам рф. Тобто, знаєте, така доставка по виклику українських дітей з території Європи прямісінько в Москву", — сказав Лубінець.

Омбудсмен розповів, що написав офіційний лист до керівника ЄІО у Відні Драгана Мілкова з вимогою скликати засідання для обговорення ситуації, надати свою позицію та виключити Зігеле з організації.

Лубінець сказав:

"На перший лист я не отримав жодної притомної відповіді. Була надіслана така відповідь, що пан Зігеле, коли він це робив, то не був представником цієї організації. У мене виникло таке риторичне запитання: вночі пан Зігеле є представником цієї організації, коли спить, а коли вдень він фізично забирає українських дітей, перевозить їх до росії, то він звичайний громадянин Австрії?".

Український омбудсмен надіслав другий лист із більш жорсткими вимогами щодо виключення, обговорення цього питання і засудження подій.

"На другий лист я взагалі отримав якийсь дивний лист, неофіційний, через електронну адресу, що мені відповідь не можуть надати, бо заблокований робочий комп'ютер".

Після цього омбудсмен написав відкритий лист до всіх членів цієї організації з пропозицією вийти з її лав та публічно розрізав свій членський квиток. За словами Лубінця, омбудсмени Латвії та Литви вже вийшли з цієї організації, таке саме рішення готують інші омбудсмени.

Лубінець повідомив, що з боку влади Австрії була достатньо швидка реакція.

"Мене поінформовано, що відкрите кримінальне провадження, пану Йожефу Зігеле призупинили адвокатське посвідчення. У нього дійсно вилучена комп'ютерна техніка, яка зараз перевіряється. Я маю надію, що Зігеле буде на лаві підсудних, як людина, яка безпосередньо взяла участь у викраденні двох українських дітей. А саме так я трактую цю ситуацію".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: