fbpx
Сьогодні
12:13 11 Лют 2023

4 енергоблоки української Запорізької АЕС заборонили до експлуатації

10 лютого Державна інспекція ядерного регулювання України на Запорізькій АЕС заборонила експлуатацію енергоблоків №3, №4, №5 та №6.

Про це інформує Рубрика, посилаючись на пресслужбу Держатомрегулювання.

У відомстві зазначили, що це сталося внаслідок неможливості усунення виявлених порушень вимог ядерної та радіаційної безпеки.

Експлуатація вказаних ядерних установок на енергетичних рівнях потужності є забороненою.

"Держатомрегулюванням враховано, що промисловий майданчик Запорізької АЕС зазнає періодичних обстрілів, повітряні лінії зв'язку із енергетичною системою України зазнали пошкоджень.

Крім того, виробничі приміщення ЗАЕС, зокрема інформаційно-кризовий центр, не можуть використовуватися за призначенням через розташування у них російських військових, внаслідок окупації експлуатуюча організація ДП "НАЕК "Енергоатом" немає належних можливостей для постачання товарно-матеріальних цінностей на Запорізьку АЕС", підкреслили у повідомленні.

Також повідомляють, що на промисловому майданчику відбувається незаконне будівництво російськими окупантами невідомих споруд (на території Сухого сховища відпрацьованого ядерного палива та поблизу резервної дизельної електростанції енергоблока №6). Це є порушенням проєктної документації ЗАЕС.

Нагадаємо, що відлуння потужного землетрусу, який прокотився 6 лютого Туреччиною, відчули й в Україні. Незначні поштовхи торкнулися Хмельницької та Південноукраїнської АЕС. Це зафіксували системи сейсмічного моніторингу.

Довідка

росіяни намагаються завербувати для роботи на ЗАЕС півтори сотні білоруських ремонтників. Є ймовірність, що окупанти привезуть на ЗАЕС близько 150 фахівців з ремонту, котрі працювали на Білоруській АЕС.

Через відмову частини українського персоналу Запорізької атомної електростанції співпрацювати з окупантами, росіяни не можуть ані запустити, ані експлуатувати енергоблоки станції.

Після звільнення Запорізької АЕС та її міста-супутника Енергодару українським спецпризначенцям знадобиться мінімум два місяці для знешкодження всіх вибухових пристроїв.

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: