fbpx
Сьогодні
16:16 09 Лют 2023

ЄС найближчими днями ухвалить 10-й пакет санкцій проти рф: що відомо

English version here

Найближчими днями Єврокомісія  представить новий, 10-й пакет санкцій проти російської федерації через військову агресію проти України.

Про це на пресконференції заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Вона проводить спільну конференцію з президентом України Володимиром Зеленським та президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

"Найближчими днями ми запропонуємо десятий пакет санкцій. Перше — ми застосуємо санкції до низки політичних та військових лідерів", — сказала фон дер Ляєн.

Вона додала, що Євросоюз дослухається до України та буде вводити санкції й проти російських пропагандистів.

Крім того, 10-й пакет санкцій включатиме нові заборони на експорт на суму понад 10 мільярдів євро. За словами президентки Єврокомісії, нові санкції "ще більше виснажать військову машину росії та похитнуть основи її економіки".

Водночас Зеленський на пресконференції закликав ЄС запровадити санкції проти російських виробників ракет і безпілотників, атомної галузі рф, а також проти IT-компаній, що підтримують агресію.

Шарль Мішель укотре наголосив, "наступні тижні та місяці будуть мати вирішальне значення" в російсько-українській війні.

"Ми повинні продовжувати надавати підтримку на максимальному рівні… Артилерія, боєприпаси, системи захисту", — сказав Мішель.

Довідка

Напередодні Володимир Зеленський також здійснив неоголошений візит у Лондон, де виступив у Вестмінстері, зустрівся з прем'єр-міністром ріші Сунаком та королем Чарльзом ІІІ і відвідав українських військових на тренуваннях.

Увечері 8 лютого Зеленський вирушив до Парижа, де зустрівся з президентом Франції Емманюелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Зеленський закликав якнайшвидше надати Україні важке озброєння та літаки.

Крім того, Макрон нагородив президента України орденом Почесного легіону — це найвища нагорода у Франції, яку присуджує президент за військові або цивільні заслуги. А зранку 9 лютого Зеленський із Макроном прибув до Брюсселя, де 9-10 лютого відбувається саміт ЄС.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: