fbpx
Сьогодні
18:27 09 Лют 2023

Борці проти "Шахедів": Литва передає 36 зенітних гармат Україні, які є ефективними проти іранських безпілотників

English version here

Фото: З відкритих джерел

Литва у рамках анонсованого військового пакета допомоги Україні передати 36 зенітних гармат, які мають можливість збивати "Шахеди".

Про це заявив міністр оборони Литви Арвидас Анушаускас на брифінгу з міністром оборони України Олексієм Резніковим.

Міністри повідомили, що на зустрічі обговорили подальшу допомогу, яку Литва могла б надати Україні відповідно до потреб. Починаючи від зброї до навчання військових.

Резніков наголосив, що підготовка інструкторів, а не операторів, є більш практичним підходом. Адже ці люди після повернення зможуть передавати знання більшій кількості військових безпосередньо в Україні.

"Ми передаємо 36 зенітних установок, які допоможуть успішно боротися з дронами… Ми вже підготували 15 інструкторів і вони вже повернулися в Україну", – розповів Арвидас Анушаускас.

На брифінгу він не згадав назву систем, але напевне мова йде про шведські зенітні гармати L-70, які Вільнюс анонсував в останньому пакеті допомоги, не називаючи точну кількість.

Нагадаємо, днями повідомлялося, що українські військові завершили у Литві двотижневий курс підготовки, під час якого їх навчили використовувати L-70.

Про це повідомили у Збройних силах Литви.

"Військово-повітряні сили Збройних сил Литви підготували операторів зенітної гармати L70, які вміють готувати гармату до бою, вести вогонь по повітряних цілях, а також виконувати післябойове обслуговування та дрібний ремонт", зазначили у повідомленні.

Зазначимо, що протягом 2023 року Литва допоможе підготувати близько 1600 українських військових, у тому числі розглядається організація курсів для підготовки командирів низової ланки.

Довідка

12 січня Литва пообіцяла передати Україні озброєння для боротьби з ворожими дронами. Вільнюс планує нарощувати потужності з виготовлення даного виду озброєння.

Пізніше повідомлялося, що Литовська Служба охорони державного кордону відправила в Україну обладнання для блокування дронів, електрогенератори, комплекти теплого одягу та безконтактні термометри.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: