fbpx
Сьогодні
09:47 08 Лют 2023

Сполучені Штати вважають, що Китай роками шпигує за країнами з повітряних куль: першу помітили ще у 2019

Фото: Скріншот

Американські військові зафіксували китайські дирижаблі над США ще у 2019 році, тому американська розвідка вважає, що повітряна куля, яку нещодавно збили Сполучені Штати, є частиною масштабної програми спостереження. За допомогою чого Китай протягом багатьох років збирав інформацію про військові ресурси в кількох країнах.

Про це пишуть The Washington Post та CNN.

За словами американського чиновника, "китайці використали неймовірно стару технологію і, по суті, поєднали її з сучасними засобами зв'язку та спостереження", щоби спробувати зібрати розвідувальні дані про армію інших країн.

Джерела WSJ стверджують, що розвідувальні дирижаблі були помічені над п'ятьма континентами.

Протягом кількох років повітряні кулі збирали інформацію про військові активи в країнах і районах, що становлять стратегічний інтерес для Китаю, включно з Японією, Індією, В'єтнамом, Тайванем і Філіппінами.

Аналітики досі не знають чисельності флоту повітряних куль Китаю. Але, за словами американського чиновника, з 2018 року було проведено "десятки" місій.

CNN вказує, що у звіті військової розвідки США за минулий рік щодо використання Китаєм повітряних куль згадуються подібні інциденти на Гаваях і у Флориді ще за часів президентства Дональда Трампа у 2019 році.

Це свідчить, що американські військові знали про китайські повітряні кулі-шпигуни задовго до останнього інциденту.

Заступниця держсекретаря США Венді Шерман провела брифінг щодо шпигунства Китаю на повітряних кулях для близько 150 людей із приблизно 40 посольств. Держдеп також надіслав до кожного посольства США детальну інформацію про шпигунство, якою можна поділитися з союзниками та партнерами.

Довідка

У суботу, 4 лютого, США збили над Атлантичним океаном, ймовірно, шпигунську повітряну кулю, запущену Китаєм. Вона пролетіла над важливими військовими об'єктами та спричинила нове напруження у відносинах між Вашингтоном і Пекіном.

Китай заперечує будь-які звинувачення у шпигунстві.  Так запевняють, що повітряна куля призначена для метеорологічних досліджень і потрапила на територію США через "форс-мажорні обставини". КНР висловила Сполученим Штатам "рішуче невдоволення та протест" і звинуватила в "серйозному порушенні міжнародної практики".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: