fbpx
Сьогодні
11:23 07 Лют 2023

Британська опозиція вимагає від уряду прискоритись з наданням зброї Україні та поповненням своїх запасів

English version here

Фото: EPA

Для того, щоб допомогти закупити нове озброєння для України та поповнити запаси, виснажені попереднім наданням військової допомоги, у разі перемоги на наступних виборах у Британії лейбористи намагатимуться перевести оборонні закупівлі на "термінову оперативну основу".

Про це пише ЄП, посилаючись на The Guardian.

Як зазначили у виданні, опозиційна партія вважає, що Міністерство оборони занадто довго не закуповувало нові боєприпаси. Вони посилаються на майже річне очікування узгодження контракту на заміну понад 4000 протитанкових комплексів Nlaw, відправлених до Києва до і на початкових етапах війни.

У своєму виступі у вівторок Джон Хілі, тіньовий міністр оборони, стверджуватиме, що британські оборонні закупівлі є марнотратними. Вони потребують термінового перегляду, щоб підтримати Україну у її війні з Росією.

"Нам необхідно терміново перевести частину нашої оборонної промисловості і закупівель Міністерства оборони на оперативну основу, щоб підтримати Україну в довгостроковій перспективі і поповнити запаси Британії на випадок будь-якого майбутнього конфлікту", – заявить один з лідерів лейбористів.

Про це він сказав під час виступу перед аудиторією аналітичного центру Rusi.

Заклик лейбористів до переоснащення оборонної промисловості є частиною найширших зусиль партії. Вони спрямовані на те, щоб підкреслити свою відповідальність за національну безпеку. А також дистанціюватися від періоду, коли її очолював Джеремі Корбін, який часто критикував західний мілітаризм.

"Наступний уряд успадкує війну в Україні та ширшу агресію Росії. На загальних виборах можуть прийти до влади лейбористи, але не зміниться рішучість Британії у протистоянні російським загрозам, переслідуванні злочинів Путіна і підтримці України", – стверджує Хілі.

Заплановані скорочення в армії повинні бути зупинені, вважає він.

До того ж Британія також повинна прагнути стати "провідною європейською країною НАТО", гарантуючи, що вона зможе виконати існуючі зобов'язання щодо захисту союзників від російської агресії, додав Хілі.

Британська армія має поступово скоротитися до 72 500 осіб до 2025 року. Це є найменшим показником з 1714 року. Зменшення армії відбувалося в рамках програми реального скорочення повсякденних витрат на оборону, запровадженої консерваторами в рамках інтегрованого огляду оборонної і зовнішньої політики 2021 року.

Минулого тижня джерела в оборонному відомстві попередили, що британська армія втрачає свою військову перевагу. При цьому вони повідомили, що боєприпасів у неї вистачить лише на кілька днів, якщо її покличуть до участі в конфлікті. А також підкреслили, що близько 30% сил, обіцяних НАТО в разі надзвичайної ситуації, насправді є резервістами і тому не будуть доступні негайно.

Нагадаємо, глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі заявив, що надання Україні всіх необхідних засобів для перемоги у війні з росією є фактично єдиним шляхом до миру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: